TIPS & INSPIRATION
Vårstädning i trädgården

Vårstädning i trädgården

1. Kratta bort gamla löv och grenar

Under vintermånaderna har små grenar och löv samlats på gräsmattan. Det är bra att krattaq bort resterna nu så att gräsmattan kan väckas till liv och få tillräckligt med ljus, värme och luft för att börja växa. Samtidigt kan du luckra upp jorden lite och förbereda rabatterna för nyplantering.

2. Vårfin uteplats och trädgårdsmöbler 

Vintern brukar även sätta sina spår på uteplatsen och trädgårdsmöblerna. Då är det praktiskt att använda sig av en högtryckstvätt och spola rent. Många högtryckstvättar har dessutom smarta tillbehör som altantvätt, roterande tvättborste och rengöringsset. Har du trädgårdsmöbler i trä så bör du testa rengöra på en mindre yta innan för att se hur träet reagerar mot rengöringsmedel. Möbler i trä kan dessutom skadas av för högt tryck, så se till att justera det på högtryckstvätten innan du börjar spola av. Ett välbeprövat tips mot alger är att blanda 2 dl ättika och några droppar diskmedel i 1 liter varmt vatten. Applicera blandningen med en rotborste där du ska rengöra och avsluta med att spola rent med högtryckstvätten på lägsta effekt.

Ofta har vintern även satt sina spår på gångarna i trädgården. För att smidigt få bort löv och rester är det praktiskt att använda sig av en lövblås och du kan effektivisera arbetet ytterligare genom att använda en kombinerad lövblås och lövsug, så slipper du samla upp löven efteråt. Avsluta med att spola rent med högtryckstvätten. 

3. En skinande husfasad och rensade hängrännor

Efter att fått utså snö, regn och blåst en längre tid så kan husfasaden ofta behöva en ordentlig vårstädning utvändigt. Det kan många gånger kännas som en tung och tidskrävande uppgift men med rätt utrustning får du jobbet gjort på nolltid. När man ska tvätta husväggarna är det inte nödvändigtvis ett högt tryck som är det viktigaste. Vid för högt tryck riskerar du nämligen att färgen försvinner samt att fukt tränger in, vilket i sin tur kan orsaka fukt- och mögelskador på utsidan. Använd dig av ett rengöringsmedel och arbeta nerifrån och upp. Låt verka i några minuter och skölj sedan av med högtryckstvätten. Arbeta med lågt till måttligt tryck. 

Hängrännorna rengörs smidigt från löv och mossa med ett takrengöringsset som enkelt monteras på din lövblås eller ett långt vinklat spolrör som kan monteras på din högtryckstvätt. 

4. Beskärning av träd, häckar och buskar

Så snart frostperioden är över behöver träd, buskar och häckar klippas till. Det är viktigt att skilja mellan växter som blommar tidigt och som blommar på sommaren. Tidiga växter ska ha blommat innan de får sin beskärning. Växter som blommar på sommaren ska däremot skäras ner tidigt på våren med ungefär hälften till två tredjedelar.

Träd och buskar kan beskäras under vårvintern men när de väl börjar slå ut och grönska är det bäst att lämna dem ifred och beskära efter blomning. Skadade eller vissna grenar kan fortfarande klippas bort. Äldre träd ska gärna väntas att beskära till JAS-perioden som är från juli till och med september.

5. Håll vildvuxna buskar borta 

För att tackla vildvuxna växter och sly längs staket, häckar eller träd är det smidigt att använda sig av en trimmer. Det finns flera batteridrivna modeller som både bidrar med en låg ljudnivå för att slippa störa dina grannar och extra rörelsefrihet under trädgårdsarbetet. 

6. Rensa och plantera nytt

Rensa bort löv och klipp bort gamla växtrester i rabatterna. Nu kan även en del ogräs ha börjat smyga sig upp. En tidig resning kommer underlätta ogräsrensandet längre fram. 

Lite löv och växtrester kan med fördel lämnas kvar mellan buskar och perenner eftersom det förmultnar och ger näring till jorden. Samla resterande skräp i en korg eller skottkärra. Använd gärna en kompostkvarn för att finfördela kvistar och löv så att de bryts ner snabbare och kan ge näring till dina träd, buskar och växter. 

Efter att ha rensat rent så är det dags för det roligaste: att plantera nya växter. Så fort jorden är frostfri kan de första pluggplantorna planteras och några veckor senare är det dags för knölar och vårlökar som dahlia. 

Lycka till med vårfixet!
 

Rekommenderade produkter

FSA 57
TRIMMER Batteridriven
BGA 57
LÖVBLÅS Batteridriven
GHE 140 L
KOMPOSTKVARN Eldriven

Du kanske också gillar