TIPS & INSPIRATION
Så rengör och underhåller du din grästrimmer
Så rengör och underhåller du din grästrimmer

Så rengör och underhåller du din grästrimmer

För att din bensin- eller batteridrivna grästrimmer från STIHL ska fungera optimalt behöver du rengöra och underhålla den med jämna mellanrum. Här bjuder vår nordiska produktkoordinator Niclas Zetterberg på en praktisk checklista så att du kan hålla din trimmer i trim mellan serviceintervallen!

Förutom att det är bra att lämna in sin trimmer på service en gång per år hos sin lokala STIHL återförsäljare, mår den bra av lite kärlek under säsongen. Här får du checklistor för både batteridrivna och bensindrivna trimrar

Checklista inför säsongen – batteridriven grästrimmer

 1. Se över så att inga skruvar och muttrar är lösa och behöver dras åt.
   
 2. Oavsett om du använder trimmertråd eller PolyCut knivar kan du lägga dem i en hink med vatten några dagar innan användning i början av säsongen. Då blir de mjukare och går inte av lika lätt. Håll dem borta från dagsljus när de inte används. Använder du PolyCut knivar kan du också passa på att kontrollera om någon av knivarna är skadade och behöver bytas.
   
 3. Se till att batteriet är laddat!  

Checklista inför säsongen – bensindriven grästrimmer

 1. Se över så att inga skruvar och muttrar är lösa och behöver dras åt.
   
 2. Behöver du fylla på bränsle? Det är viktigt att du använder tvåtaktsbensin (2T-bränsle) – som innehåller tvåtaktsolja – till din trimmer. Vår tvåtaktsbensin STIHL MotoMix är inte bara perfekt anpassad till motorn, den ger även mycket låga utsläpp. Vanligtvis rekommenderas att inte använda bränsle som är över ett år gammalt, men STIHL MotoMix har en längre hållbarhetstid på minst 2 år.
   
 3. Oavsett om du använder trimmertråd eller PolyCut knivar kan du lägga dem i en hink med vatten några dagar innan användning i början av säsongen. Då blir de mjukare och går inte av lika lätt. Håll dem borta från dagsljus när de inte används. Använder du PolyCut knivar kan du också passa på att kontrollera om någon av knivarna är skadade och behöver bytas.
   
 4. Inför säsongen är det bra att kontrollera att förgasarens tomgångsinställning fungerar som den ska. Om trimmerhuvudet roterar när trimmern är inställd på tomgång, justera förgasaren enligt bruksanvisningen.
   
 5. När bytte du tändstift senast? Ta ur tändstiften och kontrollera dem. Om tändstiften har gulgråa eller bruna elektroder är allt i sin ordning. Om tändstiften har en annan färg eller beläggning måste de bytas eller rengöras.
   
 6. Bränslefiltret i bränsletanken behöver bytas ut en gång per år. Din STIHL återförsäljare hjälper dig gärna.

Checklista efter användning – för batteri- och bensindrivna grästrimrar

 1. Rengör din batteri- och bensindrivna trimmer efter varje användning. Torka bort smuts med en fuktig trasa och använd en mjuk borste för att ta bort gräsrester runt skärverktyget.

  STIHL MultiCleanVi rekommenderar STIHL MultiClean rengöringsspray som även finns att köpa i ett Care & Clean kit tillsammans med en borste och en microfiberduk. Det är anpassat för vår robotgräsklippare iMOW och våra gräsklippare, men fungerar lika bra till våra trimrar.
   
 2. Glöm inte att rengöra luftintaget på din batteridrivna trimmer, och gör detsamma med luftfiltret på din bensindrivna trimmer.
   
 3. Sätt batteriet till din batteridrivna trimmer på laddning igen, så att det är redo till nästa gång. 

Lycka till!
 

Rekommenderade produkter

FSA 45
TRIMMER Batteridriven
FSA 86 R
TRIMMER Batteridriven

Du kanske också gillar