TIPS & INSPIRATION
Tips inför valet av häcksax
Tips inför valet av häcksax

Tips inför valet av häcksax

Oavsett om du har en vildvuxen häck eller mindre prydnadsbuskar i din trädgård så är det en god idé att investera i en bra häcksax för att hålla de fina året om. Men det finns lite att tänka på innan man gör sitt val av modell. Här har vi samlat våra bästa tips. 

Utgå från vad som ska klippas
Först och främst är det viktigt att fundera över just ditt behov. Vad ska klippas och hur stor yta tar det upp i din trädgård? Det här avgör vilket val av svärdlängd, klippbredd och drift som passar dig och din trädgård. Exempelvis, räcker det med en manuell häcksax eller behöver du en mer kraftfull och robust variant? 

Val av svärd   
Du kan köpa häcksaxar som har enkelsidiga- och dubbelsidiga svärd. I ditt val av modell ska du utgå från syftet med klippningen. Är målet att forma din häck och få den mjukt rundad? Då bör du välja ett dubbelsidigt svärd. Ska du i stället klippa rakt, större områden och hålla efter passar det bättre med ett enkelsidigt svärd. 

Svärdlängd 
Svärdets längd spelar också en viktig roll i val av modell. Ju längre svärdslängden är desto snabbare går det och större yta kan du klippa åt gången. Har du därför en mycket bred häck så är det bra att svärdet är så långt som möjligt. Häcksaxen blir dock tyngre ju längre svärdslängd du väljer. 

Klippbredd
Det är lätt att förväxla svärdslängd och klippbredd. Det som skiljer är att klippbredden syftar på avståndet mellan knivarna, vilket är avgörande för hur tjocka grenar som häcksaxen ska klippa. Så, ju större klippbredd på häcksaxen desto tjockare och mer krävande grenar klarar den att klippa. 

Regelbunden klippning 
Behöver du beskära regelbundet kan det vara bra att välja en modell med antivibrationssystem. Då blir det mer skonsamt för armar och händer när du arbetar. 

Stånghäcksax och buskhäcksax
Om du behöver extra lång räckvidd så är en stånghäcksax att föredra. Det vridbara svärdet gör det enkelt att fixa toppen på häcken – utan att behöva använda stege. Smidigt och framför allt ergonomiskt. Vill du endast underhålla små häckar och småbladiga buskar? Då är en batteridriven busksax perfekt. Kompakt och smidig. 

Fördelar med en batteridriven häcksax
Det finns många bra fördelar med att välja en batteridriven häcksax. Du är inte beroende av eluttag eftersom de är sladdlösa, lättare i vikt och behagligare ljudnivå – både för dig och grannar. Framför allt slipper du en maskin som släpper ut avgaser. Drifttiden är begränsad men räcker utmärkt för att klippa en normalstor villaträdgård. 
 

Rekommenderade produkter

HSA 60
HÄCKSAX BATTERIDRIVEN
HLA 56
STÅNGHÄCKSAX Batteridriven

Du kanske också gillar