TIPS & INSPIRATION
Så rengör och underhåller du din häcksax

Så rengör och underhåller du din häcksax

För att din häcksax ska fungera optimalt behöver du rengöra den efter varje användning och göra lite underhåll med jämna mellanrum. Här ger vår nordiska produktkoordinator Niclas Zetterberg sina bästa tips så att du håller din häcksax i trim – oavsett om den är batteridriven, bensindriven eller eldriven.

Checklista före användning 

  • Se över din häcksax så att alla delar är hela. Tag en extra titt på sladden om du har en eldriven häcksax. Behöver du använda förlägningskabel är det viktigt att välja en jordad kabel med en kabeldimension på Ø 1,5 mm, avsedd för utomhusbruk. Koppla aldrig ihop flera förlängningskablar eftersom det kan skada motorn.
  • Fungerar alla säkerhetsreglage som de ska? 
  • Kolla så att maskinens luftintag är fritt från lövrester och kvistar.
  • Behöver knivarna slipas eller bytas?

Checklista efter användning

  • Torka av häcksaxen med en fuktig trasa.
  • Rengör knivarna med t.ex. STIHL Superclean som effektivt löser upp smuts, olja och kåda och har en smörjande effekt som även skyddar mot korrosion.
  • Förvara din häcksax på en torr plats. 
  • Om det är en batteridriven modell, ladda batteriet under tiden som du förvarar häcksaxen så att maskinen är klar för start nästa gång du skall använda den. 

Regelbunden service för optimal funktion

Förutom att se över knivar och reglage regelbundet behöver du ta hand om tändstift och bränsle- och luftfilter enligt maskinens serviceintervall om du har en bensindriven häcksax. Intervallet hittar du i instruktionsboken som du fick när du köpte häcksaxen.  

Om du inte skall använda din bensindrivna häcksax i tre månader eller mer, bör du tömma tanken. Ett bra bränslealternativ är 2-takts alkylatbensin som t.ex. STIHL 2T MotoMix. Den har en lång hållbarhet och exakt oljeinblandning som smörjer motorn och inte lämnar någon sotavlagring. 

Är du osäker på hur du gör servicen kan du välja att lämna in din häcksax hos din närmaste STIHL Fackhandlare för att säkerställa att den fungerar optimalt. Annars kan du enkelt byta luftfilter och tändstift själv med vår praktiska kombinyckel som följde med din STIHL häcksax. I vårt Service kit 46 finns allt du behöver för en service inklusive en kartonghake som du kan fiska upp bränslefiltret med. Du behöver inga ytterligare verktyg. Det finns även en QR-kod på förpackningen till en enkel instruktionsfilm. 

Lycka till!
 

Rekommenderade produkter

HSA 60
HÄCKSAX BATTERIDRIVEN
HLA 66
STÅNGHÄCKSAX BATTERIDRIVEN

Du kanske också gillar