TIPS & INSPIRATION
Gör din trädgård redo för en robotgräsklippare

Gör din trädgård redo för en robotgräsklippare

Du har säkert redan koll på alla fördelar med en robotgräsklippare, som att få mer tid över till annat samtidigt som gräsmattan blir snyggare tack vare den naturliga gödslingen som det finfördelade gräsklippet ger. Då återstår bara att välja, köpa och installera!

8 tips inför köpet av en robotgräsklippare:

1. Räkna ut storleken på gräsmattan

Olika modeller är anpassade för olika stora gräsmattor och olika lutning. Kanske vet du redan storleken på din gräsmatta sedan du köpte huset? Annars kan man lätt få en uppfattning om storleken genom exempelvis Google Maps och Eniros mätfunktioner. Använder du Google Maps, skriv in adressen och välj satellitvyn så får du en bild över din trädgård. Högerklicka sedan på trädgården och välj ”Mät avstånd”. Därefter kan du rita runt hela trädgården för att få storleken uträknad i både meter och kvadratmeter. Använder du Eniro, skriv in adressen och välj verktyget ”Tomtgränser” och därefter ”Rita och mät”. Klickar du på din tomt visas resultatet direkt. Räkna sedan bort uppskattad yta för huset samt eventuella gångar och rabatter. Skriv ner resultatet och gå till nästa punkt.

2. Räkna ut lutningen på gräsmattan

Olika modeller klarar olika mycket lutning. Vi på STIHL anger lutningen i procent, där procenttalet anger maxlutningen som iMOW® klarar av. Om du vill räkna ut den procentuella lutningen på en del av gräsmattan, följ exemplet här: På ett område som t.ex. är 500 cm långt (mät avståndet horisontellt), och 100 cm i höjdskillnad så räknar man ut lutningen genom att ta 100/500=0,2. Multiplicera sedan med 100 för att få procent. I detta fall blir det 100x0,2=20, vilket betyder att lutningen är 20%. Skriv ner lutningen och fortsätt.

3. Jämför olika modeller

När du har räknat ut hur stor gräsmattan är och hur mycket lutning gräsmattan har där det är som brantast kan du fylla i dina val här för att hitta rätt modell för din trädgård. På STIHL har vi allt ifrån robotgräsklippare som trivs bäst på ytor upp till 800 m2, till modeller som tar sig an brantare sluttningar eller större ytor på upp till 5.000 m2 utan problem. Landar du mitt emellan två rekommendationer, välj den större modellen av iMOW®.

4. Köp direkt eller betala en månadskostnad 

Hittat din favoritmodell? Köp den direkt eller genom att betala en månadskostnad via STIHL All Inclusive. Då kan du nämligen finansiera hela köpet över 60 månader istället för att betala en engångssumma och du får egen en robotgräsklippare till en fast, låg månadskostnad som du kan välja att behålla eller kanske till och med byta upp dig efter de 60 månaderna är slut. Installation, vinterservice och vinterförvaring ingår.

5. Avgränsa områden där robotgräsklipparen kan fastna

Oavsett vilken modell du väljer så finns det antagligen områden i trädgården där det efter installation kan krävas justering av slingan eller göras andra anpassningar. Du kanske har en slänt som blir hal när det regnar eller ett område med lösare jord där den kan köra fast i den mjuka jorden. För att underlätta för iMOW®  kan du avgränsa olika områden, som nedan, med en begränsningsslinga under installationen, eller avgränsa områdena naturligt med stenar över 8 cm, eller större krukor som gör att robotgräsklipparen vänder:

 • Avgränsa branta slänter som överskrider robotgräsklipparens kapacitet (olika för olika modeller). Ligger slingan så att iMOW® den skall vända mitt i slänten gäller en maxlutning på 15%, men om slingan placeras innan slänten eller efter den har planat ut så klarar iMOW® den angivna maxlutningen i själva slänten.
   
 • Vill du skydda rabatter, mindre prydnadsbuskar eller andra fasta objekt som är mindre än 8 cm höga bör du dra slingan runt dem. Objekt över 8 cm känner stötsensorn av.
 • Avgränsa nysådda områden med jord som inte är tillräckligt kompakt och där robotgräsklipparen kan slira vid regn.
   
 • Avgränsa vattendrag eller områden med större nivåskillnader i trädgården, så att inte robotgräsklipparen riskerar att välta ner på något eller någon. Begränsningsslingan behöver läggas på ett avstånd på 1 meter.
   
 • Gropar och ojämnheter där robotgräsklipparen kan fastna, kan behöva avgränsas, eller fyllas ut. Men den kan gå över t.ex. stigar och smalare plattläggningar om marken är jämn.

6. Installera din robotgräsklippare själv – eller låt oss göra det

Det är enkelt att installera en iMOW®, men STIHL återförsäljare gör det gärna om du vill! Det är bra om gräsmattan är nyklippt innan du börjar. Efter att du har installerat laddstationen och antingen grävt ner slingan (max 10 cm under marknivå) eller knackat ner den i gräsmattan med fästpinnarna (gräset kommer inom kort att växa över slingan och dölja den helt), följer du några enkla steg på iMOW® displayen. Klicka här för att se hur installationen går till!

7. Styr gräsklippningen från hängmattan – om du vill

När din robotgräsklippare är installerad och klar är det bara att börja njuta av att ett proffs sköter jobbet medan du kopplar av. Nyfiken på hur mycket tid du kan spara? Klicka här.

Har du valt en RMI PC-modell kan du styra den från din mobil eller surfplatta, uppkopplad till Wifi eller Bluetooth, med tillhörande app. Med MY iMOW® appen, som tillhör den nya generationens iMOW®, kan du se var din iMOW® befinner sig, uppdatera klippschemat eller låta den fokusera lite extra på vissa zoner. Du ser även om din robotgräsklippare har råkat fastna någonstans, när kniven behöver bytas eller när det är dags för service. Här kan du även skicka kommando till din iMOW®. Med nya iMOW® EVO kan du dessutom vara uppkopplad till mobilnätet, vilket ger dig ännu mer frihet. Här är en översikt över våra modeller, jämför deras olika egenskaper och välj den som passar dina behov. 

8. Glöm inte att ta bort leksaker och redskap från gräsmattan

Alla fasta hinder som är över 8 cm höga känner iMOW® stötsensorer av så att robotgräsklipparen byter riktning och kan fortsätta klippa. Mindre föremål som t.ex. leksaker eller flip-flops bör plockas bort från gräsmattan innan den ska klippa. Låt inte heller barn eller husdjur leka i trädgården utan uppsyn under tiden som iMOW® klipper.

FRÅGOR OCH SVAR OM iMOW®

Vi avslutar med några frågor som kan vara bra att ha koll på vid valet av en iMOW® från STIHL:

Kan jag dela min robotgräsklippare med grannarna?
Ja, om era trädgårdar ligger precis intill varandra utan någon väg emellan kan ni dela på samma robotgräsklippare, förutsatt att ni monterar slingan runt båda era trädgårdar och att robotgräsklipparens kapacitet täcker båda trädgårdarna. 

Kan iMOW® klippa på natten?
På natten och i skymning finns det många djur som är aktiva, som t.ex. paddor, grodor och igelkottar, därför uppmanar vi att man endast klipper på dagen. iMOW® är förprogrammerad till att klippa endast dagtid och arbetar så pass effektivt att den inte behöver klippa på natten. 

Är iMOW® stöldskyddad?
Alla våra i iMOW® modeller är utrustade med larm som aktiveras när maskinen lyfts upp. Du kan dessutom ställa in att det ska krävas en personlig PIN-kod för att kunna starta din iMOW® igen efter ett avbrott. C-modellerna har även ett s.k. geofence där du blir meddelad i appen om din iMOW® lämnar gräsmattan. Funktionen "Find my iMOW®" visar exakt var den befinner sig, förutsatt att den är igång. Annars visas senast kända position.

Vilka säkerhetsanordningar har iMOW®?
Den dubbelslipade kniven är effektiv, runt kniven finns ett väl tilltaget säkerhetsavstånd. Dessutom så stannar kniven om någon försöker lyfta upp maskinen. Det finns även en tydlig STOPP-knapp som du kan trycka på för att stänga av din iMOW® vid behov.

Hur skyddar du din iMOW® vid åska?
Flytta iMOW® från laddstationen, gärna en bit ut på gräsmattan, koppla ur begränsningsslingan ur laddstationen och dra ut strömsladden vid åska.

Lycka till med valet av din robotgräsklippare! Du hittar närmaste återförsäljare här.

Rekommenderade produkter

iMOW® 5
ROBOTGRÄSKLIPPARE
iMOW® 7 EVO
ROBOTGRÄSKLIPPARE

Du kanske också gillar