TIPS & INSPIRATION
Grönaste gräsmattan i kvarteret – året om
Våra bästa tips för en grön gräsmatta

Grönaste gräsmattan i kvarteret – året om

Hur får man finaste gräsmattan i kvarteret? Kan man börja ladda redan på hösten och vintern? Visst kan man det! I samarbete med Erik Lindberg på Algomin bjuder vi på STIHL på tips hur man kan tänka kring vertikalskärning, klippning, bevattning och gödsling för att uppnå bästa effekt – under årets alla årstider.

Erik driver gräsbloggen gräsnörd.se och Instagramkontot
@erikstradgard och har ett stort intresse för grässkötsel. Han jobbar sedan 2017 som Sälj- och Marknadschef på Algomin, som säljer gödsel för gräsmattor och trädgårdsodling. Vårt gemensamma intresse för välskötta gräsmattor förde oss samman och här nedan har vi listat våra bästa vår-, sommar-, höst- och vintertips för att gräset ska trivas som bäst.


VÅR

Kratta bort löv och vertikalskär vid behov

När gräsmattan har torkat upp framåt vårkanten är det dags att kratta bort gamla löv och grenar. Krattningen hjälper även till att få ner luft till rötterna. Vid behov kan man göra en vertikalskärning för att få bort allt visset och dött material. Det är även effektivt mot mossa. Tänk dock på att samla ihop mossan försiktigt så att sporerna inte sprider sig vidare i mattan. Kolla in vertikalskärare från STIHL här.

Klipp gräset och gödsla

Börja att klippa gräset när du ser att det börjar växa, men klipp inte mer än en tredjedel av gräshöjden då gräset lätt kan torka ut och börja gulna. Börja på högsta inställningen och sänk succesivt höjden. När det är ca. 8 plusgrader är det dags att gödsla med en kväverik gräsmattegödsel, exempelvis Algomin Gräsgödsel, så att gräsmattan får hjälp att komma igång efter vintervilan. Kolla in gräsklippare från STIHL här.

Mossbekämpning

Har man problem med mossa gäller det att ta bort själva orsaken till att mossan tagit överhanden genom att skapa en bättre miljö för gräset att växa i. Mossa trivs i sura, näringsfattiga och fuktiga miljöer. Använder man endast surgörande mossbekämpningsmedel så dör förvisso mossan första året, men du riskerar att skapa förutsättningar för att mossan trivs ännu bättre på sikt eftersom den trivs i näringsfattiga miljöer med ett lägre pH-värde. Använder du sådana mossbekämpningsmedel så bör du vara noggrann med att få upp gräsmattans pH genom att kalka eller använda ett gödselalternativ som innehåller kalk efteråt.

När det gäller mossrivare så riskerar själva rivandet att sprida mossan vidare till andra delar av gräsmattan. Gödslar man istället med t.ex. Algomin Mossa, som inte är surgörande, utan tvärtom innehåller kalk, så torkar mossan ut samtidigt som gräset gödslas. Gräset växer då upp genom den uttorkade mossan och ingen rivning behövs.

Stödså och toppdressa

Känns gräsmattan för gles, har kala fläckar eller mycket mossa kan man stödså med gräsfrön. Och glöm inte att vattna efteråt! Stödsår du direkt ner i mossan och vattnar håller den fukten likt en tvättsvamp. För att jämna ut ojämnheter och få en tätare och mer torktålig gräsmatta är det bra att toppdressa också. Toppdressingen skyddar även så att fåglar inte äter upp fröna du just har spridit ut.

SOMMAR

Klipp ofta – eller skaffa en robotgräsklippare

Klipp gräsmattan ofta – eller skaffa en robotgräsklippare som gör jobbet. Men återigen: klipp aldrig av mer än en tredjedel av höjden på samma gång. Om man vet att det kommer bli torrt framöver kan det vara en poäng att låta gräset bli lite längre genom att justera klipphöjden på din gräsklippare. Enkelt uttryckt så är gräset ungefär lika långt under jord som ovan jord. Längre grässtrån innebär därför rötter som sträcker sig längre ner, vilket skyddar gräset mot uttorkning då det i regel är fuktigare desto djupare man kommer.

Läs mer om robotgräsklipparen iMOW från STIHL >>

Vattna mycket och sällan

Det är bättre att vattna rejält vid några få tillfällen än att vattna lite och ofta. På det viset söker sig gräsets rötter nedåt i marken. Att vattna lite hela tiden kan få effekten att rötterna vänder sig uppåt och skadas. Det är också bättre att vattna på kvällen eller morgonen då avdunstningen är mindre. Även om gräsmattan blir gul och ful är det sällan gräset dör helt, utan det återhämtar sig när regnet kommer och blir ofta snabbt grönt och fint igen.

Gödsla med kväverik gödsel var 5–7:e vecka

Många är osäkra på hur mycket man ska gödsla. Ett tips är att hellre gödsla lite och ofta än mycket och sällan. Halvera gärna dosen och gödsla dubbelt så ofta för att vara på den säkra sidan. Optimalt är att gödsla med kväverikt gräsmattegödsel två-tre gånger per säsong, ungefär var 5:e till 7:e vecka. Har du gödslat en gång på våren brukar det vara dags igen vid midsommar. Vid sandjord är det extra viktigt, pga. näringen lättare rinner bort när det regnar. Det brukar gå utmärkt att gödsla med kväverik gödsel som främjar gräsets tillväxt, fram till så sent som i augusti i de flesta delarna av Sverige. Däremot kan dosen minskas något senare på säsongen och istället bytas ut mot PK-gödsel, som förbereder gräset bättre för vintern. Bor man i norra delarna av Sverige där frosten kommer tidigt på hösten, kan man istället höstgödsla redan i slutet av augusti (läs mer om PK-gödsel i höstavsnittet).

HÖST

Kratta bort löv och gräsklipp – eller kör över det med gräsklipparen

Kratta bort större mängder gräsklipp och löv och lägg det under buskar och rabatter som extra näring och frostskydd. Låter man mycket ligga kvar kan det kväva gräset så att det möglar. Är det inte allt för mycket löv eller gräsklipp kan man köra över det med gräsklipparen och låta det ligga kvar som toppdress. Undantaget är bok- och eklöv, som har en försurande effekt. Kolla in gräsklippare från STIHL här.

Toppdressa och stödså vid behov  

Har du ojämnheter i gräsmattan kan du toppdressa nu, men vanligen gör man det på våren då gräset har mer kraft att växa upp igenom lagret med toppdress. Det går även bra att stödså gräsmattan under hösten om gräset fortfarande växer.

Sista klippningen inför vintern

Så länge gräset växer så kan man i regel klippa det, men har det varit väldigt fuktigt så är gräset känsligt och det kan vara bättre att vänta med sista klippningen till en dag då det är lite torrare. Är det frost så bör gräset inte klippas förrän det blivit lite varmare under dagen. Klipp inte kortare än ca 5 cm då ett för kort grässtrå är känsligt. Men det är också viktigt att inte låta det bli för långt. Långt gräs viker sig och kväver gräset som hamnar under.

Höstgödsla med PK-gödsel (rik på kalium och fosfor)

Ge gräsmattan en sista omgång med gödsel för i år, men inte samma kväverika gödsel man använder på sommaren, utan en så kallad PK-gödsel som har lite (eller ingen) kväve. Istället har den fosfor (P) och kalium (K). Välj exempelvis Algomin Höstnäring eller Algomin Trädgårdsgödsel som hjälper gräset att stå emot mossa under hösten. Mossa fortsätter nämligen att växa en bra bit efter att gräset slutat växa på hösten – och börjar även växa tidigare än gräset på våren. Att höstgödsla hjälper även till att förebygga snömögel som sprids i fuktiga miljöer, t.ex. under snön, och kan orsaka att stora partier gräs dör.

VINTER

Kalka – på snön

Vintern är ett utmärkt tillfälle att kalka gräsmattan med t.ex. trädgårdskalk för att höja pH-värdet så att inte mossan ska ta överhanden. Erik använder sig av Algomin Ekonäring som är en KRAV-märkt produkt som är väldigt dryg och otroligt rik på mikronäring. Ett tips är att kalka på snön då det gör att kalket smälter ned i jorden tillsammans med snön och sprids på ett bra sätt. Vid för lågt pH-värde (=sur jord) växer de allra flesta trädgårdsväxter (och även gräs) sämre. Ett högre pH gör däremot att din gräsgödsel får bättre effekt framåt våren och förebygger även att mossa trivs, som växer bättre i sur jord.

Undvik att gå på gräset

Undvik att gå på gräsmattan i onödan på vintern. När gräset är i vila slits det lättare och riskerar att få skador.
 

Lycka till med din gräsmatta!

Rekommenderade produkter

RLA 240
VERTIKALSKÄRARE Batteridriven
iMOW® 5 EVO
ROBOTGRÄSKLIPPARE

Du kanske också gillar