TIPS & INSPIRATION
Stora klippguiden: Så klipper du gräset
Så klipper du gräsmattan i sommar

Stora klippguiden: Så klipper du gräset

Regelbunden klippning i rätt höjd är hemligheten bakom en grön och välmående gräsmatta. Men hur ofta ska man klippa? Och vilken höjd ska man välja? Följ dessa experttips när du klipper gräset – så blir dina grannar snart lika gröna av avundsjuka som din gräsmatta är grön.

När är det bäst att klippa gräset?

Man kan klippa gräset närsomhelst under trädgårdssäsongen från april/maj till september/oktober, förutsatt att det inte är för blött. Men undvik tidiga mornar och sena kvällar för att inte störa grannarna eller djur som är aktiva i skymningen. Väljer man en batteridriven gräsklippare eller en robotgräsklippare störs de inte av ljudet lika mycket.

Hur ofta behöver man klippa gräset?

Klipper man sin gräsmatta ofta sprider sig gräset och blir tätare och grönare. För en perfekt gräsmatta bör du klippa gräset minst en gång i veckan under högsäsongen. Om din gräsmatta växer mer än 2,5 cm i veckan är det bra att klippa den två gånger i veckan. Känns det för ofta kan man skaffa en robotgräsklippare som sköter jobbet. Gräsmattor i skugga växer långsammare – då räcker det med en gång i veckan.

Hur kort ska jag klippa gräsmattan?

En gräshöjd på 3-5 cm är oftast lagom under trädgårdssäsongen. Längre gräs inbjuder till ogräs och fästingar – och klipper du för kort riskerar gräsmattan att torka ut i högsommarvärmen då kortare grässtrån inte är lika motståndiga mot torka. Osäker på hur du ändrar klipphöjden? Kolla i manualen.

Låt gräset vara längre på hösten

Höj gärna klipphöjden på gräsklipparen fram på höstkanten. På den sista klippningen kan man lämna gräset något högre än man brukar klippa under sommaren. Då hjälper man gräset att klara vintern på bästa sätt.

Långt gräs? Klipp inte mer än 1/3 i taget – och gå inte på gräset innan

Om du har väldigt långt gräs på din gräsmatta ska du aldrig klippa ner den helt till 3-5 cm på en gång. Klipp istället som mest en tredjedel av höjden åt gången fördelat under flera dagar. Annars riskerar du att skada växtcykeln som ligger ungefär halvvägs upp ett grässtrå. Låt någon dag eller två passera mellan klippningarna, så hinner gräset resa sig emellan. Undvik även att gå på gräsmattan innan du klipper för att inte riskera att trampa ner gräset så att gräsklipparen inte kommer åt att klippa.

Hur klipper man en nysådd gräsmatta?

Har du nyligen sått en ny gräsmatta eller stödsått den befintliga? Vänta tills det nya gräset har nått en höjd av 8-10 cm innan du gör den första klippningen – och klipp den då till max 5-6 cm, men tänk på att inte klippa mer än en tredjedel av gräslängden i taget!

Kan man klippa gräsmattan när det har regnat?

  • Undvik att klippa vått gräs eftersom det fuktiga gräset lätt fastnar under gräsklipparen. Men om du måste, tänk på dessa tips:
  • Undvik att gå på gräset innan du klipper gräsmattan, eftersom vått gräs trycks ner lättare och kommer missas av gräsklipparen.
  • Töm uppsamlingsbehållaren när den är halvfull då vått gräs är tyngre än torrt.
  • Se till att gräsklipparens knivar är vassa, annars river de av grässtråna och kan förstöra gräsmattan.
  • När du klipper i vått gräs, ställ in en högre klipphöjd (cirka 6 cm). Det är bättre att klippa gräsmattan igen i en kortare höjd senare när den har torkat.

Kan jag klippa min gräsmatta efter att ha gödslat den?

Klipp gräsmattan 2-3 dagar innan du ska gödsla. Då tar gräset upp näringsämnena bättre. Eller vänta några dagar efteråt tills du inte ser gödslet längre innan du klipper.

Läs gräsklipparens manual innan du börjar

Har du en ny gräsklippare? Innan man börjar klippa gräset ska man alltid läsa manualen så att man använder gräsklipparen på rätt sätt. Det är dels säkrare för dig – och gräsklipparen håller längre.

Håll gräsklipparens kniv vass

En slö kniv rycker av gräset istället för att klippa av det och lämnar en ful snittyta som ökar risken för uttorkning och bakterieangrepp. För att få ett snyggt resultat är det därför bra att slipa gräsklipparens knivblad löpande – antingen själv eller med hjälp av en specialist. I slutet av säsongen brukar det vara lagom så att gräsklipparen är redo inför vårens utmaningar. Är knivarna alldeles för slitna eller skadade? Kontakta din återförsäljare om knivarna behöver bytas ut.

Hur klipper man i en slänt?

Har du en slänt i trädgården som behöver klippas? Undvik att gå upp och ner för backen när du klipper, utan gå istället fram och tillbaka längs slänten. Dels är det jobbigare att gå upp och ner, och dels kan man riskera att få gräsklipparen över sig om den skulle välta.

Klipp i mitten – och finputsa kanterna med en trimmer

Det är effektivast att klippa de stora ytorna med en gräsklippare och spara de krångliga kanterna till en smidig grästrimmer.

Låt gräsklippet ligga kvar – få en grönare gräsmatta

Klipper man lite och ofta – och utan en uppsamlare (så kallad mulching) så får man en perfekt gödsling av sin gräsmatta genom gräsklippet som ligger kvar och återför näring till jorden. Dessutom sparar du tid när du slipper tömma gräsklippet. Men låt inte gräset du klipper vara för långt så att det ligger och bildar klumpar. Det kan kväva gräset under, skapa mögelangrepp och ge fula fläckar.

Överlappa linjerna när du klipper – och byt riktning

Markanta ränder i gräsmattan? Då är ett tips att överlappa när du klipper med ungefär en hjulbredd för att få ett jämnare resultat. Tycker du fortfarande att ränderna är för tydliga, testa att klippa oftare. Ett annat tips är att skaffa en robotgräsklippare då de klipper både ofta och kors och tvärs så att det inte bildas några ränder. Klipper man gräset i olika riktningar så stimuleras även gräset att sprida sig ytterligare – och du får en tätare och grönare gräsmatta.

Lycka till!

Rekommenderade produkter

iMOW® 5 EVO
ROBOTGRÄSKLIPPARE
RMA 339 C
GRÄSKLIPPARE Batteridriven

Du kanske också gillar