TIPS & INSPIRATION
Så gör du träskulpturer med din motorsåg
Göra träskulpturer med din motorsåg? Så gör du!

Så gör du träskulpturer med din motorsåg

De bästa motorsågsskulptörerna kan förvandla en hel trädstam till ett fantastiskt konstverk. Här ger vi dig våra bästa tips på hur du kan komma igång! Börja öva på enkla former som hjärtan eller stjärnor och avancera upp till en uggla eller varför inte en björn? Är du redan en van motorsågsanvändare kommer du snabbt in i tekniken. Och som nybörjare kan du lära dig grunderna genom att öva på våra enklare projekt. Låt oss sätta igång!

Vilka träslag passar bäst?

Ek – ett massivt och robust virke som står emot väta bra.
Lärk – ett mycket hållbart virke med en vacker rödaktig färg.
Al – ett väldigt mjukt träslag som är lätt att hantera. 
Asp – ett ljust virke som ger nästintill vita skulpturer.
Björk – ett segt och något elastiskt virke som är bra att använda till t.ex. fågelskulpturer med tunna vingar.

Träslag att undvika:

Tall – möglar och spricker lätt.
Gran – benägen att spricka.
Fruktträd – ofta vackra, men hårda och svåra att arbeta med. 

Vilken utrustning behöver du?

  • En lagom stock – använd gärna en stock som har blivit över från ett träd som redan har fällts. Eller varför inte skapa ett fint konstverk av en stubbe istället för att fräsa bort den?
  • En motorsåg utrustad med ett carvingsvärd som är kortare och ger mindre vibrationer. Viktigt är också att svärdet är nyslipat och vasst.
  • Blyertspenna eller något annat att skissa med på stocken.
  • Skruvtvingar eller ett spännband för att spänna fast stocken.
  • Stämjärn och hammare.
  • Fil och sandpapper för slutfinish.
  • Hårdvaxolja och lack för utomhusbruk för att skydda mot väta, mögel och sprickbildning.
  • Och sist men inte minst: Skyddsutrustning anpassad för användning av motorsåg – sågskyddsbyxor, skyddskänger eller stövlar med sågskydd, handskar, hörselskydd och skyddsglasögon. (Räcker verkligen skyddsglasögon? Vid användning av motorsåg rekommenderas helt ansiktsskydd i form av visir kombinerat med skyddsglasögon)

     

Gör ett hjärta av en stock – i 5 steg

Är du nybörjare kan det vara bra att börja med en enkel form, som ett hjärta. Det kan bli en fin present att ge bort till någon du tycker om. Varför inte på alla hjärtans dag? Så här gör du:


1. Spänn fäst trästocken på en sågbock med ett spännband. Skapa en hjärtmall av t.ex. kartong och rita av den med t.ex. en blyertspenna.


2. Följ de linjer du har markerat och jobba dig nedåt med små snitt, för att undvika att fastna eller att ta bort för mycket. 


3. Jämna till hjärtat med din motorsåg genom att flytta svärdsspetsen försiktigt längs kanterna.


4. När du är nöjd med formen kan du såga till en skiva i den tjocklek du vill ha. Varför inte passa på att såga till flera om det räcker?


5. Slipa sedan hjärtat med en fil och sandpapper för att ta bort eventuella ojämnheter. Till sist är det en bra idé att behandla skulpturen med hårdvaxolja. Avsluta med en lack för utomhusbruk när den har torkat ordentligt för att skydda mot väta, mögel och sprickbildning.


Tips!
Att göra ett stående hjärta är också ett alternativ – i så fall behåller du en del av stocken att ha som fot. Lycka till!

 

Skapa en ren – av en trästock och några grenar 

Vill du skapa något som inte kräver lika mycket precision så kan du såga till en stock som har lagom längd för en kropp, montera fyra stadiga ben och ge dig ut och leta efter två grenar som ser ut som renhorn. Klart!

 

Gör en uggla i trä

Känner du dig redo för större utmaningar, varför inte prova att göra  en uggla!

1. Bestäm hur stor din uggla ska vara och välj en passande stock!


2. Montera fast stocken så att den står stadigt och börja skala av barken och det yttersta träet – den så kallade splintveden – så att du gör ugglan  av den starka kärnveden. 


3. Rita upp formen i grova drag på trästocken så att det blir lättare att forma den som du vill ha den med din motorsåg.


4. Börja uppifrån med huvudet först, och fortsätt sedan i grova drag med kroppen. Tänk på att jobba i samma riktning som fibrerna och på lägre varvtal, som ger ökad precision. Arbeta med små drag, ett i taget med lätt hand. Och backa gärna några steg då och då för att titta på proportionerna lite på håll.


5. När du har grundformen klar kan du börja rita in ytterligare detaljer för att förtydliga ansikte, vingar och fjädrar. Jobba sedan med din motorsåg med carvingsvärdet för att få till formen ytterligare. Området runt ögonen kräver extra precision!


6. Rita sedan in vingarna vikta mot ryggen så att de bildar en hjärtform. Börja med att forma de yttre konturerna med motorsågen.


7. Nästa steg är att skissa fjädrarna på vingarna, samt stjärtfjädrarna. Det är lättast att börja forma fjädrarna från mitten med motorsågen och jobba sig utåt sidorna om du vill få till en överlappande fjädereffekt. 


8. Nu är det dags för ugglans klor. Ugglor har fyra klor per fot – tre framåt och en bakåt. Alla behöver inte synas, utan vissa kan vara täckta av kroppen.


9. Glöm inte att lämna tillräckligt med mellanrum mellan klorna så att du kan runda av kanterna med motorsågen.


10. Sista steget är detaljerna. Använd motorsågen om du känner dig bekväm, annars ett stämjärn och en hammare. Avsluta med fil och sandpapper för ett snyggt slutresultat. Glöm inte att borsta bort alla lösa träbitar allteftersom, för att lättare kunna se hur ugglans uttryck växer fram.


11. Nästan klart! Skydda träet med t.ex. hårdvaxolja och avsluta med en lack för utomhusbruk när skulpturen har torkat ordentligt, för att skydda mot väta, mögel och sprickbildning. 

Lycka till med dina skulpturer! 

Rekommenderade produkter

MSA 60 C-B
MOTORSÅG Batteridriven
MSA 70 C-B
MOTORSÅG BATTERIDRIVEN

Du kanske också gillar