TIPS & INSPIRATION
Rätt arbetskläder underlättar jobbet och minskar skador
Använd rätt kläder när du arbetar i skogen

Rätt arbetskläder underlättar jobbet och minskar skador

Att hitta kläder som skyddar mot väder och vind samtidigt som de har material som andas och är bekväma att ha på sig, kan vara en utmaning. Ska de dessutom skydda mot skador när man använder sig av skogs- och trädgårdsmaskiner ställer det ännu högre krav på plaggen.
 

Sågskyddsbyxor för arbete med motorsåg

Att använda sågskyddsbyxor när man jobbar med en motorsåg är en billig försäkring. En motorsågskedja roterar med hög hastighet och skulle man tappa kontrollen kan det bli allvarliga skador. Sågskyddsbyxor har därför långa skyddstrådar invävda i flera lager som trasslar in sig i kedja och kedjedrev om motorsågen skulle gå emot benet, och hindrar kedjan från att fortsätta rotera. 

För att du alltid ska ha bästa möjliga skydd ska sågskyddsbyxorna bytas ut om de har blivit skadade. Tänk även på att kraftigt nedsmutsade byxor med t.ex. kåda skyddar sämre eftersom de skyddande lagren kan klibba ihop. 

Röjbyxor

Vid arbete med röjsåg är nedre delen av benen extra utsatt för slag, taggar och väta. Då är det bra att använda sig av arbetsbyxor som är speciellt framtagna för arbete med röjsåg – en så kallad röjbyxa. De är vadderade från knät och ner för att skydda mot skador. Man kan dessutom förstärka det utsatta området ytterligare genom att välja en modell med fickor för ilägg av benskydd.

Välj hjälm för ändamålet 

Ska du fälla träd eller arbeta med röjsåg? Och ska hjälmen vara anpassad för arbete på marken eller på lite högre höjder? Det finns alltifrån enklare hjälmar med visir till mer avancerade hjälmar med etsat visir, hörselskydd med Bluetooth-funktion, ventilation, rattjustering och regnskydd för nacken. Tänk även på att plast åldras och hjälmen ska bytas efter 3-5 år! Titta på datummärkning på insidan av hjälmen.

Funktionskläder

Tänk på att anpassa din klädsel efter arbets- och väderförhållandena. Att ha bra funktionskläder närmast kroppen som transporterar bort fukten och förhindrar att du blir nerkyld är A och O. Vissa material neutraliserar även lukt och håller sig fräscha längre.

Arbetsjacka 

Välj en arbetsjacka med hög synbarhet, god passform och ventilation. Du kanske även behöver en modell med extra fickor, varmare foder, sågskydd, extra reflexer eller EN 20471 certifierad varselfärg?

Arbetshandskar 

Se till dina behov och välj arbetshandskar därefter. Behöver arbetshandskarna kanske vara anpassade för skogs- och trädgårdsarbete, tunga lyft och bärjobb eller industriellt arbete? Välj gärna handskar med ett bra grepp som är slitstarka och elastiska samtidigt som materialet andas. Kanske behöver de även vara anpassade för vintertemperaturer, vara vatten- och vindtäta eller ha sågskydd på ovansidan? 

Stövlar, kängor och skor som klarar av jobbet

Med rätt skyddsstövlar, arbetskängor och arbetsskor står du stadigt och kan fokusera på din uppgift. Välj en modell som är vattenavvisande eller vattentät beroende på ändamål. 
Välj en modell med stålhätta och sågskydd om du ska arbeta med en motorsåg. Arbetar du i varmare temperaturer kan en arbetssko med hög andningsförmåga vara ett bra val.

Hängslen och bälte

Det är viktigt att arbetskläderna sitter som de ska. Kanske behövs ett par hängslen för att hålla byxorna på plats? Eller ett bälte som du kan sätta hölster på så att du alltid har dina verktyg nära till hands?

Lycka till!

Rekommenderade produkter

Skyddsutrustning
MSA 60 C-B
MOTORSÅG Batteridriven

Du kanske också gillar