TIPS & INSPIRATION
Jobba ergonomiskt i trädgården
Arbeta ergonomiskt i trädgården

Jobba ergonomiskt i trädgården

Att arbeta i trädgården ger både motion och avkoppling. Dessutom får du D-vitamin från solen! Men för att slippa få ont i ryggen eller överbelasta dina axlar och knän är det bra att arbeta rätt med kroppen. Ergonomiska trädgårdsredskap hjälper också till! Här ger Niclas Zetterberg, produktchef på STIHL Norden, sina bästa tips.

Belasta kroppen jämnt – och inte för tungt

Ett trädgårdsredskap eller en trädgårdsmaskin ska ligga bra i handen och inte kännas för tung att arbeta med. Oftast finns det mindre eller lättare modeller man kan välja vid behov – fråga gärna din återförsäljare.

När vi tog fram vårt lätta med kraftfulla batterisortiment hade vi både ergonomi och miljö i fokus. Vi har t.ex. ett praktiskt teleskopskaft till vår batteridrivna busksax så att du sparar ryggen, och en ställbar vinkel på vår stånghäcksax från -45 till +90 grader.

Variera både sysslor och arbetsställning

Man måste inte blir klar direkt! Låt trädgårdsarbetet ta sin tid och variera dina sysslor – gräv ett tag, plantera lite, rensa en stund och varva mellan att klippa häcken och gräset. Eller låt en robotgräsklippare göra jobbet. Gör det ont – stretcha lite och byt arbetsuppgift för att undvika de statiska arbetsställningarna.

Ska du kratta löv kan du t.ex. variera så att du jobbar med vänster hand överst och sedan höger, för att inte belasta ryggen åt ett och samma håll. Tänk även på att hålla dina axlar låga och slappna av. Om man spänner dem uppåt begränsas nämligen blodflödet ut till armarna och man blir trött snabbare. Eller så kan du använda vår effektiva och lätta batteridrivna lövblås.

Kortare arbetspass med slipade verktyg

Att använda oslipade verktyg förlänger ditt arbetspass i trädgården, vilket utsätter kroppen för onödig belastning. Slipa dina verktyg själv med jämna mellanrum – eller lämna in dem på service hos närmaste återförsäljare.

Klipp häcken: Arbeta i höft- eller brösthöjd

Ska du klippa häcken, försök att hålla häcksaxen i höft- eller brösthöjd för att spara axlar och rygg. Har du en hög häck rekommenderar vi vår stånghäcksax så att du når utan problem – och du kan dessutom lämna stegen i förrådet.

Lyft lite åt gången – med rak rygg

Ska du lyfta något tungt? Lyft lite åt gången om det är möjligt och tänk på att böja benen med rak rygg, greppa sedan det du ska lyfta – och lyft även blicken för att undvika att böja ryggen i själva lyftet. Ska du bara lyfta något en liten bit kan du stötta armbågarna på knäna för att spara ryggen ytterligare. Ska du en längre bit? Använd en skottkärra! Eller tag hjälp.

Vattna grönsakslandet utan ryggont

Ska du vattna grönsakslandet? Undvik att fylla en 10-litersvattenkanna hela vägen upp om det känns för tungt! Varför inte ta en halvfylld vattenkanna i varje hand för att slippa att belasta rygg och axlar snett? Man kan även ta en vattenslang till hjälp, eller så ställer man helt enkelt vattenkannorna i en skottkärra om man ska gå en längre sträcka.

Gräv med benen

Ska du gräva? Välj en spade som går till midjan och inte är alltför tung. Böj dina knän och din höft ordentligt, och se till att låta benmusklerna göra jobbet för att spara ryggen!

Använd en trädgårdspall – och odla gärna i pallkrage

Att rensa rabatterna genom att sitta på huk längre perioder kan ge vemsomhelst ansträngning i både rygg och knän. Underlätta arbetet genom att använda en trädgårdspall där du kan variera sittställningen – och odla gärna i en pallkrage där du kan stapla flera på varandra tills du uppnått önskad höjd för att slippa böja dig lika djupt.

Jobba med raka handleder

Att överbelasta sina handleder är lätt hänt då man inte brukar känna träningsvärken förrän det är försent – se därför till att hålla handlederna så raka som möjligt.

Stretcha efteråt

Se trädgårdsarbetet som vilket träningspass som helst och stretcha gärna efteråt! Så kallade ”motrörelser” är perfekt, gärna under arbetspasset, så att du verkligen sträcker ut det belastade området och får tillbaka rörligheten.

Lycka till!

Rekommenderade produkter

HLA 56
STÅNGHÄCKSAX Batteridriven
BGA 57
LÖVBLÅS Batteridriven

Du kanske också gillar