TIPS & INSPIRATION
Odla på mindre yta – tips för små trädgårdar och balkonger
Trädgårdsodling på mindre yta

Odla på mindre yta – tips för små trädgårdar och balkonger

Drömmer du om en blomstrande trädgård eller gröna kryddor på balkongen, men har begränsat utrymme? Oroa dig inte, med lite smarta knep kan även en mindre radhustomt, uteplats eller balkong förvandlas till en blomstrande plats – både för dig själv och viktiga pollinerare. Här ger vi våra bästa tips för att maximera ytan på bästa sätt. 

Planera
När du har begränsat utrymme är det viktigt att välja växter som passar för att växa i små behållare och inte tar upp för mycket plats. Planera därför ditt trädgårdutrymme innan du börjar plantera. Tänk på att välja växter som inte bara är kompakta utan också lämpar sig för den mängd sol och skugga som din trädgård eller balkong får.

Jobba på höjden 
Det är lätt att tänka att man ska odla i en lång rad. Tänk i stället spaljé, klätterväxter, trappstegar och hyllor. Allt som får upp växtligheten på höjden hjälper till att rama in den lilla ytan och bli lummig. För den händiga så är även detta ett perfekt tillfälle att snickra ihop en hylla på egen hand, så får du exakt som du vill. Och till sist, glöm inte att utnyttja den höjd som redan finns – exempelvis något så enkelt som trappan vid altanen.  

Behållare på hjul
Använd krukor och förvaring på hjul. Detta gör det lättare att flytta runt dina växter för att maximera solljuset och skuggan, eller helt enkelt för att ändra utformningen av trädgården.

Använd dina räcken
Utnyttja dina balkong- och trappräcken och låt blomkorgar och lådor hänga utmed dessa. Har du en balkong ger det även bra insynsskydd samt att balkongen i sig ser extra välkomnande ut utifrån. Regnet sköter dessutom en del av vattningen. 

Vackert och funktionellt 
Kanske drömmer du om fruktträd, bärbuskar, trädgårdsland och blomsterparadis? Det bästa är helt enkelt att hitta en kombination. Välj därför din krydd- och grönsaksodling med noggrannhet. Exempelvis är citrontimjan och mynta både vackra att vila ögonen på och goda att skörda. Det finns massor av fina och ätbara blommor, så som ringblomma och krasse. Dessa växter är dessutom mycket uppskattade av pollinerare. Även jordgubbar, smultron och blåbär går bra att odla på mindre yta och bidrar med en härlig och god färgklick. 

Odla perenner
För att minimera behovet av att byta ut växter varje säsong kan du välja fleråriga växter, även kallat perenner, som återkommer varje år. Perenner blommar ofta i längre perioder, så kan du dessutom välja växter som blommar olika tidpunkter på året kan du få till en fin variation över hela året samt att bin och andra pollinerarera får mat. Komplettera din köksträdgård med perenner som bolltistel, strandiris, kärleksört, lavendel, vårlök och ljung. 

Samplantera
I stället för att välja bort många växter så kan du satsa på att samplantera. Vågar därför tänja på gränserna i din köksträdgård genom att blanda olika kryddor, grönsaker och växter som mår bra tillsammans. Fungerar lika bra att göra i små trädgårdsland som pallkragar. 

Blanda stort och litet
Våga plantera blommor som tar för sig, exempelvis solrosor. Blanda upp med mycket grönt för att skapa en lummig och härlig oas. Detsamma gäller val av krukor och pallkragar. Variera storlekar och former för att skapa en mer levande yta. 

Växthus för mindre ytor
Har du drömmar om växthus? Vilken tur att det finns små växthus att starta med. Ett litet växthus ovanpå en pallkrage öppnar exempelvis upp odlingsmöjligheter för den lilla trädgården eller uteplatsen. Passar dig som gillar att odla eftersom ett växthus ger förutsättningar att kunna starta upp odlingarna tidigare inför varje ny säsong, samt att växterna skyddas när det börjar bli kallare på nytt. Har du dessutom en inglasad balkong eller uteplats så kan det ersätta växthusets funktion, helt enkelt en 2-i-1 lösning.
 

Du kanske också gillar