TIPS & INSPIRATION
Planera din trädgård innan du sätter spaden i jorden
Tips för att planera sin drömträdgård

Planera din trädgård innan du sätter spaden i jorden

Är det dags att planera drömträdgården? STIHL trädgårdsexpert Madeleine Huber ger sina bästa tips hur du ska tänka kring val av växter, ytor för lek och rekreation. Låt planeringen börja!

Madeleine Huber har flera års erfarenhet som trädgårdsdesigner, driver Mindful Garden och är en del av STIHL expert-trädgårdsteam. Hon vet att det krävs både planering och tålamod för att lyckas anlägga en drömträdgård. Och hon vet att många av oss börjar i helt fel ända:

– Vi börjar med att köpa växter och vi väljer de som ser fina ut istället för att ta reda på vilka förutsättningar som krävs för att de ska trivas. Det är lätt gjort. När pengarna sedan är slut och resultatet uteblir inser man att det krävs planering och tar kanske in hjälp. Det är ett onödigt och dyrt sätt som hade gått att undvika om du gjort upp en plan från början, säger Madeleine Huber och tipsar om vad du bör tänka på innan du startar ditt trädgårdsprojekt.

Trädgårdens förutsättningar

Vilka naturliga förutsättningar erbjuder tomten? Kommer växterna du vill plantera att trivas i jorden? För att skapa en trädgård som är både vacker och praktisk får man ibland överge vissa idéer och anpassa insatserna för att optimera den trädgård som finns att arbeta med.

Familjens behov

Vad vill ni använda er trädgård till? Odling, lek och sport eller för rekreation och avslappning? Det är viktigt att tänka igenom innan du sätter igång med en plan.

Ta ett helårsgrepp

När kommer er familj att vara i trädgården? Är ni bortresta under semester? Plantera då växter som blommar tidigare på våren eller på sensommaren. Och låt en robotgräsklippare sköta gräsklippningen under semestern. Genom medvetna val kan du få växter som ger blomning från vårvinter till sen höst. Tänk även på att det finns vackra stammar samt prydnadsgräs som ger effekt på vintern. 

Hur mycket tid vill du lägga på trädgårdsarbetet?

Har du ett genuint intresse för trädgårdsskötsel och älskar att påta i jorden? Eller vill du kunna slappna av och njuta av trädgården istället för att arbeta i den? Det finns gott om fina och lättskötta växter, träd och buskar som inte behöver så mycket omsorg. En stor gräsmatta är tidskrävande – kanske ska du stenlägga, bygga en altan eller investera i en robotgräsklippare för att minimera jobbet med att ta hand om den?

Skissa och rita

Skissa på hur din trädgård ser ut idag och rita sedan in de delar du vill addera. Ta fram förslag, skissa och skissa om igen. När du är nöjd markerar du ut platserna på tomten för att få en tydligare bild av hur det faktiskt kommer att bli.

Utgå från din ekonomi

Kommer dina drömmars trädgård att bli för kostsam? Du kan i så fall dela upp arbetet under en längre tid. Börja med att ta fram en plan och förverkliga sedan någon eller några delar varje år.

Lycka till!

Rekommenderade produkter

iMOW® 5
ROBOTGRÄSKLIPPARE
iMOW® 5 EVO
ROBOTGRÄSKLIPPARE

Du kanske också gillar