TIPS & INSPIRATION
Checklista: Så anlägger du en egen kompost i trädgården
Checklista när du anlägger en kompost

Checklista: Så anlägger du en egen kompost i trädgården

Hur anlägger man sin egen kompost i trädgården? Behöver man en behållare eller kan man bara lägga allt i en hög? För att få en effektiv nedbrytning har vi sammanställt en enkel checklista som gör det lätt att komma igång:

1. Välj en passande plats
– skyddad från sol och vind

Välj gärna en avskild plats som är skyddad från vind och direkt solsken så att komposten kan behålla sin fukt och brytas ner optimalt. 

2. Skapa en avgränsning

Att lägga en hög direkt på marken går bra, men det är både snyggare ¬och lättare att sköta komposten om man bygger en enkel avgränsning med brädor eller av pallkragar – eller köper en färdig kompostbehållare.

3. Lägg löv och kvistar i botten

Starta upp komposten genom att lägg ett lager med löv, kvistar och grenar i botten – gärna direkt på marken så att både luft, maskar och andra nedbrytare lätt kan hitta komposten. Men att lägga plattor, grus eller liknande under komposten går också bra då nedbrytarna ändå hittar. 

4. Addera gammal kompost
– eller en kompostaktivator

Har grannen redan en äldre kompost kan du ta lite jord med maskar och andra nedbrytare ifrån den, så kommer processen igång snabbare. Annars kan man addera lite gödsel eller köpa en så kallad ”kompostaktivator” som är full av mikroorganismer som sätter igång processen.

5. Fyll på med material
– blanda färskt och visset

Om komposten består av en blandning av både färskt material (som är rikt på kväve) som till exempel gräsklipp och matrester varvat med visset material (som är rikt på kol) som till exempel gamla torra löv, halm och kvistar, så mår komposten allra bäst – och du slipper dålig lukt.

6. Desto mindre delar desto
snabbare nedbrytning

Ska du slänga äggskal, bröd, hushållspapper eller kraftiga fruktskal bör du hacka dem först så att processen går snabbare. Kvistar, löv och vissna blommor kan enkelt finfördelas med en kompostkvarn, så förvandlas de snabbare till jord. Med det är bra om inte allt material är finfördelat för att hålla komposten luftig. Löv och kvistar från t.ex. järnek, magnolia, rhododendron och ek bryts ned väldigt långsamt, så de är viktiga att köra i en kompostkvarn. 

7. Undvik dålig lukt när du
komposterar matrester

Komposterar man mycket matrester är det risk att det börjar lukta illa. Men det finns ett enkelt knep för att undvika det! Addera något näringsfattigt som halm, löv och flis så försvinner lukten snart – och dessutom går nedbrytningen snabbare! Gräver du dessutom ner resterna en bit i komposten så undviker du att de drar till sig djur som kalasar på dem. Det går också bra att täcka komposten med ett galler för att skydda mot djur.

8. Rör om då och då

Rör gärna om i komposten så fort du tillför ett nytt lager, så går nedbrytningen snabbare. Vissa rör bara om en gång per säsong, men desto mer luft som tillförs desto snabbare går det.

9. Vattna vid behov

Blir det för torrt under sommaren kan man behöva vattna komposten några gånger så att inte nedbrytningen avstannar. Ett riktmärke är att den ska vara fuktig som en urkramad tvättsvamp. Har du bara en komposthög utan behållare kan du täcka den med t.ex. gräsklipp, löv eller halm för att bevara fukten.

10. Täck över med halm eller
gräsklipp – och vänta

När komposten är full är det bara att täcka över den med t.ex. gräsklipp eller halm och vänta. När komposten har förvandlats till jord är den klar för användning, vilket kan ta allt från  några månader upp till 1 år. Sen kan du använda komposten som jordförbättring och gödsel i dina odlingar! Orkar du inte vänta kan du gräva ner den halvfärdiga komposten runt fruktträd och bärbuskar så att de får extra näring.

11. Rensa bort sådant som inte
brutits ner

Rensa den färdiga komposten och tag bort pinnar, majskolvar och annat som kanske inte har brutits ner än, men som har fungerat fint som effektiva luftfickor i komposten. Sen är den klar för att blandas ner i grönsakslandet! Visst är det en härlig känsla att ha producerat egen näring att odla i?

Vad ska man INTE lägga i komposten?

Förutom självklara saker som t.ex. plast, metall, glas, gummi och textiler så kan det vara bra att tänka på att man inte ska lägga följande saker på komposten:

  • Ogräs
    Undvik att lägga ogräs i komposten då fröna kan föras med och hamna i odlingsjorden så att du får ännu mer ogräs.
     
  • Hela löv
    Strimla löven med en kompostkvarn för att undvika att de klistrar ihop och tar lång tid att bryta ner.
     
  • Kött och mjölkprodukter 
    Det är bra att undvika att lägga kött och mjölkprodukter som t.ex. korv och ost på komposten om du inte har en stängd kompost så att du inte lockar dit t.ex. råttor.
     
  • Plantor som är angripna av parasiter
    Plantor som är angripna av parasiter eller någon sjukdom är onödiga att lägga i komposten då smittan kan sprida sig vidare till jorden och dina odlingar.

Lycka till med din kompost!
 

Rekommenderade produkter

GHE 150
KOMPOSTKVARN Eldriven
BGA 57
LÖVBLÅS Batteridriven

Du kanske också gillar