TIPS & INSPIRATION
Grässkolan – så räddar du gräsmattan under sommartorkan

Grässkolan – så räddar du gräsmattan under sommartorkan

Äntligen är sommaren här och vi får njuta av sol och värme. Men, det här betyder också ganska lite regn och torra perioder, vilket blir en utmaning för gräsmattan. Kanske har du sett att gräset börjat gulna? Här delar Melker och Erik från Gräspodden med sig av sina bästa tips för att ta hand om gräset under sommartorkan.

Ställ upp klipphöjden 

För att undvika en bränd gräsmatta är det bra att hålla koll på väderprognosen. Ser det ut att bli värmebölja kan man låta gräset växa upp lite högre. På så sätt kan gräset behålla mer av fukten. Har du en robot kanske den inte behöver klippa lika ofta och du kan med fördel ställa upp höjden på sommaren. Högre gräs fungerar även som solskydd för gräsets stam som inte får bli skadad.

Vattna när det regnar

Vi måste spara på det viktigaste livsmedlet vi har. Dricksvatten ska därför allra helst inte användas till att vattna gräsmattan och framför allt inte om den lokala rekommendationen är att inte göra det. Det bästa är om man har alternativa källor som exempelvis regnvatten. 

Ska man däremot vattna, så ska man vattna sällan men mycket. Ett dagligt duttande gynnar endast sjukdomar och korta rötter som lär sig att vattnet finns på ytan. Därför är det bra att vattna när det regnar. Morgonen är annars den bästa tiden att vattna på, helst ska man undvika mitt på dagen när solen står som högst. Då avdunstar mycket av vattnet.

Studsmatta och vattenleksaker kan hjälpa gräsmattan 

Har du en studsmatta i trädgården kan du använda den som ett solskydd. Flytta runt den där solen bränner som mest och skugga de partier som är mest utsatta. Leker barnen med vattenleksaker så är det bra att låta dem göra det på gräsmattan och låta vattnet återvinnas ner i gräset. 

Så, kom ihåg att få upp klipphöjden på gräset och spara på vattnet. Vårt tips är att alltid prioritera att vattna det som är känsligast, som blomrabatter, gräset kommer alltid att komma igen. 
 

rekommenderade produkter

iMOW® 5
ROBOTGRÄSKLIPPARE
iMOW® 7 EVO
ROBOTGRÄSKLIPPARE
RMA 239 C
GRÄSKLIPPARE BATTERIDRIVEN