TIPS & INSPIRATION
Grässkolan – så kan vi öka den biologiska mångfalden i trädgården

Grässkolan – så kan vi öka den biologiska mångfalden i trädgården

Den biologiska mångfalden, grunden till alla ekosystem och liv på jorden, minskar drastiskt. Till följd av detta så är exempelvis både vildbin och honungsbin starkt utrotningshotade i Sverige, vilket är pollinerare som är otroligt viktiga för att vi ska kunna få mat. Men, det finns saker vi kan göra för att både bevara och öka den biologiska mångfalden i våra trädgårdar. Små förändringar kan få stor betydelse och här delar Melker och Erik från Gräspodden med sig av sina bästa tips.

Skapa variation

Skapa variation med olika gräshöjder och låt vissa delar av trädgården vara lite mer vildvuxna. Har du möjlighet att exempelvis anlägga en liten äng är det väldigt bra. Förutom att det blir en variation av ängsblommor som bina älskar så är det dessutom väldigt trevligt att kunna plocka en bukett blommor precis utanför dörren. Och vill du inte att det vildvuxna ska synas kan man låta det växa upp bakom ett skjul eller rama in delar runt träden.

Blomning från tidig vår till sen sommar

Se till att alltid ha något i trädgården som är i blomning, från tidig vår till sensommar. Det här bidrar även till en mångfald av växter som ger olika typer av mat till olika typer av djur – det vill säga bär, frukter, fröer, blad osv. Exempel på växter kan vara lavendel eller färska kryddor, enkla att plantera i både kruka och rabatt, likväl som på balkongen eller i trädgården.

Vatten är både vackert och bra för djuren

Förutom mat så behöver även djuren vatten. Därför kan det vara bra att skapa ett vattenblänk i trädgården. Det kan vara en större damm eller ett litet fågelbad.

Boenden för smådjur

Skapa boenden för djuren. Sätt upp holkar för fåglar och fladdermöss och spara gräsklipp, kvistar och liknande till en kompost. Ett insektshotell för bina kan du köpa eller enkelt skapa på egen hand genom att borra små hål i vedträn.

Robotgräsklippare

Till sist, planerar du att införskaffa dig en robotklippare så är vårt tips att markera ut och planera dina planteringar – innan begränsningsslingan läggs ut och installeras. Det här underlättar både för robotklipparen, din trädgårdsplantering och låter inte robotklipparen köra över planteringar som är bra för den biologiska mångfalden. Ett tips för dig som har en robot är att se över begränsningsslingan och flytta in den cirka en halvmeter och låta gräset växa upp. Då kommer det växa upp olika typer av grässorter som blir bra mat för pollinatörerna, exempelvis vitklöver som är väldigt populärt. 
 

rekommenderade produkter

iMOW® 5
ROBOTGRÄSKLIPPARE
iMOW® 7 EVO
ROBOTGRÄSKLIPPARE
RMA 239 C
GRÄSKLIPPARE BATTERIDRIVEN