TIPS & INSPIRATION
Grässkolan – förbered gräsmattan för vårsäsong

Grässkolan – förbered gräsmattan för vårsäsong

Våren är här, och med den kommer förhoppningar om varmare dagar och grönskande trädgårdar. Med andra ord har det blivit dags att förbereda trädgården för den kommande säsongen. Melker och Erik från Gräspodden delar med sig av sina tips för att förbereda din gräsmatta på bästa sätt.

Att ge din gräsmatta en kärleksfull omvårdnad är enklare än du tror och när temperaturen börjar stiga finns det mycket man vill börja fixa med i trädgården. Ett av de vanligaste och mest återkommande problemen som många stöter på med sin gräsmatta under denna period är mossan, som i flesta fall beror på näringsbrist.  

Städa och kratta gräsmattan

Det första du ska göra är något så enkelt som att städa gräsmattan. Ut med räfsan och kratta försiktigt bort kvistar, stenar, lövhögar eller annat som ligger löst för att ge gräsmattan så mycket solljus som möjligt nu på våren, och för att spara på gräsklipparen som ska ut om ett par veckor.

Kontrollera och städa gräsklipparen

Kontrollera och städa din gräsklippare så den är hel och ren inför säsongen. Det kan vara bra att ta bort gammalt gräsklipp från förra säsongen, se över knivarna och har du en robot kan det vara bra att gå igenom begränsningsslingan, så att den inte har några skador och ligger rätt, alltså i de zoner som du vill att roboten ska klippa.

Börja klippa. Du kan aldrig gödsla i gång gräsmattan.

När mattan är ren och du ser att gräset börjar växa är det dags att börja klippa det försiktigt. Det man kan ta med sig är att du aldrig kan gödsla i gång gräsmattan, utan det är värmen i jorden som sätter i gång växtprocessen. När du har klippt gräsmattan i 2–3 veckor och ser att den faktiskt växer, det är först då det är dags för årets första gödsling.

Robotgräsklippare

Har du dessutom en robotgräsklippare behöver du inte gödsla lika mycket, eftersom gräsklippet i sig är väldigt kväverikt och fungerar som naturlig gödning. Robotklippare är dessutom väldigt effektivt mot just mossa. Mossan gillar inte när man rör på den. Det här kan du ofta se i trädgården, eftersom mossan oftast växer i norrläge med mycket skugga och där man inte går så ofta. En robot som klipper ofta och i olika riktningar gynnar därför gräset och stör mossan. Efter ett par veckor med vårväder och robotklippning kommer gräset succesivt börja ta över mer och mer.

Sammanfattningsvis handlar förberedelserna för våren om att främja en hälsosam gräsmatta. Ett växande gräs som är rikt på näring kommer naturligt att bekämpa mossa och ogräs. Lycka till med vårfixet.
 

Rekommenderad produkter

iMOW® 5
ROBOTGRÄSKLIPPARE
iMOW® 7 EVO
ROBOTGRÄSKLIPPARE
RMA 239 C
GRÄSKLIPPARE BATTERIDRIVEN