TIPS & INSPIRATION
Få en extra vecka semester – med hjälp av en robotgräsklippare
Spara tid med en robotgräsklippare

Få en extra vecka semester – med hjälp av en robotgräsklippare

Längtar du till barfotadagar i trädgården? Med en robotgräsklippare är det stor chans att du snart har den grönaste och mest välklippta gräsmattan i kvarteret. Dessutom sparar du mycket tid. Vad sägs om en hel vecka extra över att njuta av semestern?

Många småhusägare upplever att gräsklippningen är den mest tidskrävande sysslan i trädgården. Räknar vi att den genomsnittliga gräsklippningen tar en och en halv timme, och görs en gång i veckan mellan maj och oktober, blir det 30 timmar per säsong.

Men det finns ett smart sätt att tjäna in den tiden, och ändå få den perfekta gräsmattan. Nämligen robotgräsklippare.

Trädgårdsmästare Lisa Andersson är en av experterna i ”Sveriges fulaste trädgård” och specialist på att förvandla törnrosaslumrande trädgårdar. Hon menar att man behöver klippa gräsmattan ofta.

– Gräsmattan är ett intensivt arbete om man inte har robotklippare. Det gäller att klippa ofta, men inte klippa av för mycket av strået. Man ska kapa max en tredjedel av grässtrået, säger hon.

Enligt Lisa Andersson kan man behöva göra första klippningen redan i mars, och de senaste årens milda vintrar har även förlängt höstsäsongen eftersom gräs växer så länge det är fyra grader varmt. En robotklippare kan alltså vara din bästa vän långt in på hösten.

iMOW har tidigare utsetts till testvinnare i Råd & Röns stora test. Den är en av marknadens snabbaste robotklippare och klipper med hjälp av en dubbelslipad kniv som under klippningen finfördelar stråna i små delar som faller tillbaka i gräsmattan och ger värdefull gödning.

– Har du en tomt med många fruktträd behövs en robotklippare med rejäl gräsklipparkniv. Vi har tagit fram en kniv som är både hållbar och effektiv. Är du exempelvis borta en vecka på semester är det synd om roboten fastnar i fallfrukt eller i döda grenar, säger Mats Gustavsson, produktchef STIHL.

Han poängterar också att gräsmattan faktiskt är till för att njutas av. Och jämfört med många andra robotklippare på marknaden för iMOW veckobaserade klippningar som du ställer in själv eller automatiskt. Vill du att den till exempel ska gå när du är på jobbet så är det inga problem att göra ett anpassat klipp-program.

Det finns även en regnsensor som gör att robotklipparen själv känner av när det regnar och tar igen förlorad klipptid en annan dag. Kolla in iMOW här.

Lisa Anderssons fyra tips för jämn, tät och grön gräsmatta:

  • Gödsla ofta. Har du problem med mossa, använd ett medel med järnsulfat.
     
  • Våren är en bra tid att lägga dressjord och stödså kala eller slitna fläckar.
     
  • Har gräsmattan gula fläckar efter att saker legat mot den vintertid? Kratta och riv upp i svålen så att gräset får andas. Alla växter andas med rötterna, även gräs.
     
  • Klipp ofta! Var tredje eller var fjärde dag. Men kapa aldrig mer än en tredjedel av strået. ”En robotklippare underlättar enormt och man sparar dessutom in en extra gödning eftersom klippet faller tillbaka i gräset” säger Lisa Andersson.

Rekommenderade produkter

iMOW® 5
ROBOTGRÄSKLIPPARE
iMOW® 5 EVO
ROBOTGRÄSKLIPPARE

Du kanske också gillar