TIPS & INSPIRATION Trädgårdsskötsel Snabbguide till en drömträdgård – året runt

Trädgårdsstips för vår, sommar, höst och vinter

Snabbguide till en drömträdgård – året runt

När ska man beskära träden? Och hur kort ska man klippa gräset? Trädgårdsmästare Lisa Andersson ger sina bästa tips på hur du planerar trädgårdsarbetet och får trädgården att blomstra – året om.

VÅR

Vårstäda

Tag bort nedfallna grenar, löv och vissna växter. Är det många löv får du enkelt bort dem med en lövblås. Sopa av trappan och byt ut vinterns granris och deppiga prydnadsbuskar mot våriga penséer. Städa ur växthuset och pallkragar och gör dem startklara.

Rensa vårens första ogräs

Är våren varm kommer ogräset fortare än du tror. Desto snabbare du börjar rensa ju lättare går det att hålla efter!

Gödsla gräsmattan

När vintern har släppt sitt grepp och gräsmattan börjar torka upp kan du gödsla den för att den ska få en riktig kickstart. Gödsla sedan en till två gånger till fram till midsommar. Använd gärna ett organiskt långtidsverkande gödsel. Då behöver du inte vattna efteråt eller vänta med att gödsla tills det blir regn (för att undvika att gödslet bränner gräsmattan så att den blir brun). Passa även på att lägga kompost eller kogödsel på rabatterna och grönsakslandet.

Håll utkik efter vårpigga mördarsniglar

Ju tidigare du börjar plocka bort dem desto mindre hinner de föröka sig. Varför inte sätta koppartejp runt pallkragar och krukor eller bygga en ölfälla redan nu? Du hittar fler tips här.

Beskär unga träd och häckar

Våren är en bra tid att beskära de yngre träden för att de ska få lite extra skjuts i tillväxten. Passa även på att beskära häckar, prydnadsbuskar och rosor samt tag bort oönskade hallon- och björnbärsskott. Vill du ha tips på hur du beskär ett äppelträd? Klicka här.

Se över dina trädgårdsmaskiner

Har du inte redan väl fungerande trädgårdsmaskiner, spadar och trädgårdshandskar är ett bra tips att se över sin uppsättning och komplettera med det du saknar. Det gör trädgårdsarbetet både lättare och roligare! Ett tips är att välja ett batterisystem så att du slipper hålla reda på olika bränslen och laddningsstationer – helt utan buller och avgaser. En helhetslösning som STIHL AK-System omfattar trimmer, motorsåg, häcksax, lövblås och gräsklippare är smidigt, då de kan dela på samma batteri och laddare. Kolla in dem här.

SOMMAR

Gräsklippning

Under sommaren är det stort fokus på gräsklippningen. För att få en fin gräsmatta bör man klippa ofta, gärna var tredje eller var fjärde dag. En robotgräsklippare är en optimal lösning då du slipper klippa själv och även slipper kratta upp gräsklippet eller tömma en uppsamlare. Dessutom gödslar den gräsmattan genom att finfördela gräset. Så bli inte förvånad om du snart har den grönaste gräsmattan i kvarteret! Den första klippningen kan ligga på ca. 6–8 cm gräshöjd så att gräset orkar växa till sig. Längre fram på försommaren kan du sänka till 4-5 cm. Höj sedan klipparen till 6–8 cm igen mitt på sommaren, så att gräset kan behålla lite längd så att det inte torkar ut lika lätt. Gräsrötternas längd är nämligen en spegelbild av hur långt gräset är ovan jord. När hösten kommer kan man sänka till 4–5 cm igen. Upptäck vår robotgräsklippare iMOW.

Beskär kraftigare träd

Juli, augusti och september är de bästa månaderna att beskära kraftigare träd för att undvika att de växer för mycket. Gör detta var tredje år och ta aldrig kraftiga grenar, utan se till att endast glesa ut i trädkronan. Även stenfruktträd som körsbär och plommon och s.k. blödande träd som t.ex. björk beskärs med fördel på sommaren så att snitten avdunstar snabbare. 

HÖST

Köp in nya buskar och växter

Ett tips är att göra alla större planteringar på hösten. Det är nämligen både högre luftfuktighet, blötare i marken och växterna går snart in i sin vintervila och hinner stabilisera sig efter omställningen. Det är dessutom billigare att inhandla växter på hösten. Win-win!

Låt löven värma dina växter

Nedfallna löv blåser du lätt dit du vill ha dem med en lövblås. Varför inte låta dem ligga runt träd och buskar eller under häcken som ett isolerande täcke? När de bryts ner ger de dessutom näring och förbättrar mullhalten i jorden. Har du rosor kan du täcka över dem genom att lägga på kompost och ett lager grankvistar. Men packa inte för hårt! Då riskerar stjälkarna att ruttna.

Övervintra perenner

Låt perenner övervintras i krukor på ett frostfritt men kallt ställe. De får gärna få dagsljus och vattnas sparsamt. Utekrukor kan slås in i fiberduk, bubbelplast eller något annat skyddande material så att inte rötterna frostskadas.

Vattna vintergröna växter

Vintergröna växter som enar, granar, rhododendron och tujor är bra att vattna rejält innan marken fryser. Då klarar de vintern bättre.

Plantera vårlökar

Under hösten är det perfekt att plantera vårlökar som tulpaner, krokus, påskliljor, scillor och snödroppar. Men gör det inte för tidigt så att regnet gör att de ruttnar bort innan vintern kommer! Varför måste man plantera dem redan nu, kanske du undrar? Jo, då hinner deras rotsystem utvecklas ordentligt under vintern så att de får en bra start på våren.

Höstgödsla utan kväve

Vill du ge gräsmattan en extra vinterboost kan du med fördel gödsla med ett speciellt höstgödsel så att den står emot svampsjukdomar och kyla bättre. Men det är viktigt att gödslet inte innehållet något kväve eftersom växterna ska vila så här års och inte triggas till att växa. Vill man gödsla ska man i stället titta efter gödsel med kalium i som gör växterna mer frosttåliga.

Klipp gräsmattan sista gången

Gräset slutar växa när det kryper neråt +5 grader och då kan man passa på att klippa gräset en sista gång innan vintern på en höjd av ca. 4–5 cm. Klipper man kortare blir rotsystemet också kortare vilket ger gräset sämre förutsättningar under vintern.

Klipp ej ned prydnadsgräs

Prydnadsgräset har ihåliga grässtrån och om du beskär dem finns det risk att regn rinner ned i rotsystemet så att växten kan ruttna eller frysa sönder.

Gör trappan höstfin

Det finns en rad växter som är perfekta att plantera i en kruka vid entrén som t.ex. buxbom, tuvvaktelbär, buskveronika, murgröna, vinterbär och lingon. Föredrar man barrväxter är t.ex. tuja, cypress, dvärgtall och sockertoppsgran fina. Dessutom kan du sätta belysning i dem vid jul.

VINTER

Förodla

Vintern är en bra period att börja förodla plantor inomhus som du sedan kan plantera ut framåt våren när kylan släpper.

Kalka

Det är bra att kalka ungefär vart 4:e år om du har mycket mossa i trädgården. På så sätt höjer du pH-värdet vilket gör att mossan inte trivs lika bra och gräset får en chans att växa till sig. Man kan kalka under hela året, men det är bäst på hösten eller vintern då regn och snö effektivt fördelar kalket ner i jorden.

Rådjurssäkra trädgården

Skydda dina växter och träd mot rådjursangrepp genom att sätta upp nät runt dina växter och gnagskydd på trädens stammar. Att hänga upp CD-skivor i snören i träden är också effektivt. Plocka även bort nedfallna äpplen som kan locka till besök.

Lycka till med din drömträdgård!

Rekommenderade produkter

BGA 57
LÖVBLÅS Batteridriven
RMI 422
ROBOTGRÄSKLIPPARE

Du kanske också gillar