TIPS & INSPIRATION
SÅ FÄLLER DU ETT TRÄD MED MOTORSÅG

SÅ FÄLLER DU ETT TRÄD MED MOTORSÅG

Vad behöver man tänka på när man ska fälla ett träd med motorsåg i sin trädgård? Här bjuder arboristen Viktoria Carstens på 8 enkla steg som passar träd med en diameter på upp till 15 centimeter. Men innan du börjar: Dubbelkolla alltid att du har tillstånd att fälla trädet.

STEG 1: Använd rätt utrustning

Säkerheten är väldigt viktig när man arbetar med motorsåg. Se alltid till att ha skyddshandskar samt kläder och kängor med ett bra sågskydd.

 • Motorsåg
  Använd en motorsåg anpassad för uppgiften, som t.ex. en batteridriven STIHL MSA 220.
   
 • Hjälm med visir och hörselskydd
  Hörselskydden kan uteslutas om du använder en batteridriven motorsåg.
   
 • Sågskyddsbyxor
   
 • Jacka
   
 • Sågskyddskängor
   
 • Arbetshandskar
   
 • Markeringssprayv

STEG 2: Kontrollera omgivningen 

Vilken riktning är bäst att fälla trädet? Kontrollera att omgivningen är fri från saker och att inga barn eller husdjur kan komma till skada. Behöver några buskar röjas bort? Eller står det en lekstuga eller studsmatta i närheten som du behöver ta hänsyn till? Titta lite extra på trädet och markens lutning som kommer påverka vilken riktning trädet kommer att vilja falla naturligt. Vindens styrka och riktning påverkar också. Blåser det för mycket? Fäll en annan dag!

STEG 3: Utse fallzon med yxtricket

När du har fastställt en passande riktning att fälla trädet, utse fallzonen med yxtricket för att beräkna var toppen kommer att landa. Detta steg är speciellt viktigt om det finns saker eller byggnader i närheten som kan komma till skada om du missbedömer höjden på trädet.

 1. Håll upp en yxa eller en pinne med motsvarande längd med en rak arm framför dig. 
 2. Rikta yxan/pinnen mot trädet, blunda med ena ögat och backa tills yxan/pinnen ser lika lång ut som trädet.
 3. Här hamnar troligtvis trädtoppen! Men se till att ha lite extra marginal både åt sidorna och framåt. 
 4. Markera platsen med en markeringsspray eller liknande. 


STEG 4: Utse en säker zon

När du har beräknat fallzonen kan du även passa på att även utse en säker zon dit du kan förflytta dig så fort trädet börjar falla så att du inte riskerar att bli skadad.


STEG 5: Sikta med riktmärket

Kommer trädet fällas åt det håll du vill? Sikta mot platsen som du har märkt ut med markeringssprayen genom att placera svärdet mot trädet. Tag hjälp av riktmärket på motorsågen hjälper dig att sikta.


STEG 6: Skapa ett riktskär

Nu är det dags att börja såga! Ett riktskär bestämmer vilken riktning trädet ska falla. Gör ett snitt snett ovanifrån i en vinkel på ca. 70-80°. Markera det planerade snittet med en penna i förväg vid behov. Låt djupet på snittet vara max. 20% av trädets diameter. Möt därefter snittet med ett horisontellt snitt på samma sida.


STEG 7: Kontrollera fällriktningen

Placera svärdet i snittet och använd motorsågens riktmärke för att kontrollera att fällriktningen fortfarande stämmer.

STEG 8: Dags att fälla trädet 

Kontrollera att området är fritt. Såga sedan ett horisontellt snitt – ett så kallat fällskär – från motsatt sida. Sikta mot det undre riktskäret och spara en brytmån på ca. 10%.


Faller inte trädet? Prova att putta lite på det eller slå in en kil. Rör dig sedan bort från platsen till den säkra zonen så fort trädet börjar falla! 

Kom ihåg: Säkerheten går alltid först! Anlita därför en arborist om du känner dig lite osäker.

Lycka till med din trädfällning!
 

Du kanske också gillar