TIPS & INSPIRATION
Så beskär du dina träd

Så beskär du dina träd

Ett fruktträd mår som allra bäst om du ger det löpande underhåll. Unga träd beskärs med fördel på vårvintern för att få en bra tillväxt, medan äldre träd beskärs under JAS-perioden (juli, augusti, september). Men det finns några vanliga misstag som du bör undvika. Lär dig beskära på rätt sätt, så blir dina träd både friskare och vackrare:

1. Planera arbetet – spara rätt grenar

Felet många gör är att de sparar fel grenar. Tänk på vilket håll de växer och spara de grenar som växer utåt, så att grenarna som sparas får bra med ljus.

2. Undvik såriga träd

Man ska även tänka på hur man sågar så att man inte lämnar för stora öppna ytor på trädet som tar tid att läka. Drag därför inte av sista biten så att en större del av barken dras av än nödvändigt, så att du inte får såriga träd. Ett knep är att börja med ett undersnitt och möta från ovansidan i nästa steg.

3. Beskär inte för mycket

Var försiktig om inte trädet har beskurits på länge så att du inte beskär för mycket på en gång. Då är det bättre att ta lite och beskära mer nästa år. Med en stångsekatör når du grenarna längs ut så att du slipper klättra upp för högt i trädet och riskera att ramla ner och skada dig.

Lycka till!

Rekommenderade produkter

HTA 66
STAMKVISTARE BATTERIDRIVEN
GHE 140 L
KOMPOSTKVARN Eldriven

Du kanske också gillar