TIPS & INSPIRATION
Jakten på den perfekta gräsmattan – så undviker du de vanligaste misstagen
Så får du den perfekta gräsmattan

Jakten på den perfekta gräsmattan – så undviker du de vanligaste misstagen

Hur får man den perfekta gräsmattan? En robotgräsklippare gör mycket av jobbet men vill du få den ännu grönare finns det några knep. Trädgårdsmästaren Lisa Andersson har listat sina fyra favoriter. 

Klipp ofta men inte för mycket

Du känner säkert igen tanken ”Jag låter gräset växa ordentligt innan jag klipper det”. Faktum är att det är ett av de vanligaste misstagen vi gör. En gräsmatta bör klippas ungefär var fjärde dag under högsäsong. En bra riktlinje är att klippa ner gräset 1–2 centimeter i taget och inte längre än en tredjedel av gräsets längd åt gången. Klipper vi för kort blir gräsmattan gul och försvagad. På dagens robotgräsklippare ställer du enkelt in hur långt och hur ofta gräset ska klippas. Skönt för den som vill tänka på annat. Kolla in vår robotgräsklippare iMOW här.

Vattna rätt

Hur ofta och mycket gräsmattan ska vattnas beror på om du har en nylagd eller etablerad matta. Den nysådda gräsmattan vattnas gärna ett par gånger om dagen men med lite vatten åt gången, så att fröerna inte flyter upp och klumpar ihop sig. För en äldre gräsmatta gäller motsatsen. Vattna sällan men rikligt. Jorden ska vara fuktig ner till 10 centimeter. Vattna på morgon eller kväll, annars avdunstar mycket av vattnet dagtid.

Glöm inte att gödsla

För att få ett grönare gräs än grannen är gödsling a och o. Det sätter fart på gräset och skapar täta rötter som gör det svårt för mossan att tränga igenom. En gräsmatta som gulnar trots att den inte lider av torka kan behöva mer gödsel. Gödsla en gång i månaden mellan april och september men undvik juli. Vid den första gödslingen använder du en produkt med järnsulfat i, då tynar mossa bort och gräset sätter fart. Problem med ogräs? Gödsla med ett gödsel anpassat mot ogräs, som t.ex. Algomin gräsgödsel, i maj/juni när jordtemperaturen är minst 15 grader. Använd gärna olika gödselmedel då alla har olika sammansättning.

Låt ett tunt lager gräsklipp ligga kvar

Att låta ett tunt lager gräsklipp ligga kvar efter klippningen är bra eftersom det skyddar gräset och låter viktiga humusämnen komma tillbaka till jorden. Ett tjockt lager gräsklipp kan däremot kväva gräset. Idag gör robotgräsklipparen detta jobb automatiskt. Men det finns också många gräsklippare med en mulcherfunktion som gör att man kan finfördela gräsklippet jämt över hela mattan. 

Rekommenderade produkter

iMOW® 5 EVO
ROBOTGRÄSKLIPPARE
RMA 339 C
GRÄSKLIPPARE Batteridriven

Du kanske också gillar