TIPS & INSPIRATION
Hur påverkas den biologiska mångfalden av robotgräsklippare?
Så påverkas den biologiska mångfalden av robotgräsklippare

Hur påverkas den biologiska mångfalden av robotgräsklippare?

Trädgårdar, parker och grönområden utgör en stor del av våra ytor och är viktiga att ta hand om. Inte enbart för att hålla det snyggt utan även för att de har en betydande roll för att ge våra insekter, djur och växtarter en bra miljö att leva i. I många år har det pratats om att robotgräsklippare har en negativ påverkan för den biologiska mångfalden.

Resultatet av en studie från University of Hohenheim, Tyskland visar nu det motsatta. Tidigare fördomar har varit att robotklippare skapar enformiga grönområden och stör den biologiska mångfalden. Efter studien genomförts kunde man dock se att robotklippare snarare kan ge örter och andra växter större chans att blomstra när den används på rätt sätt.

I stället för att suga upp gräset/andra växter och klippa av dem, som en vanlig gräsklippare med uppsamlare gör, så klipper en robotgräsklippare regelbundet med endast några millimeter åt gången. Fördelen är då att gräsklippet faller tillbaka i gräsmattan och fungerar som gödsel.

Dessutom visade studien att växter anpassar sig till robotgräsklipparens dagliga klippning och växer mer på bredden än på höjden. Och så länge du tar hänsyn till dina planteringar, exempelvis om du har grupper av perenner eller liknande, vid installation kan robotgräsklipparen säkerställa att de får växa ifred. 

5 tips för att öka den biologiska mångfalden i din trädgård:

 1. Anlägg rabatter med blommande växter – välj gärna växter som blommar under olika perioder av säsongen. Då har pollinerare och andra djur tillgång till mat året om. 
   
 2. Låt en del av trädgården vara mer vildvuxen. Med robotgräsklipparen kan du skapa klippzoner och gångar som underhålls i högt gräs samt låter vissa områden vara ifred.
   
 3. Lämna en liten remsa med gräs längs med tomtgränsen som får växa fritt. Ett enkelt sätt att skapa varierade gräshöjder i trädgården.
   
 4. Anlägg en egen kompost. Gynnar både växt- och djurliv.
   
 5. Införskaffa eller gör ett eget insekthotell. Vill du göra det ännu enklare kan du lämna en vedhög till insekterna. 

Rekommenderade produkter

iMOW® 5 EVO
ROBOTGRÄSKLIPPARE
iMOW® 5
ROBOTGRÄSKLIPPARE

Du kanske också gillar