TIPS & INSPIRATION
Fördelarna med batterisystemen från STIHL
Litiumbatterier ger kraft till trädgårdsmaskiner från STIHL

Fördelarna med batterisystemen från STIHL

Till våra uppladdningsbara trädgårdsmaskiner används bara litiumbatterier, även kallat litium-jon-batterier, som möter de högsta säkerhetsstandarderna. Vad är fördelarna med dem? Hur lång tid tar det att ladda? Och måste man vänta tills batteriet är urladdat innan man laddar igen? Snart är du ett proffs på våra batterier!

Ett batteri – flera maskiner

Du kan använda samma uppladdningsbara litium-jon-batteri till alla trädgårdsmaskiner som finns inom samma system – AS, AK eller AP. Vi har även AI-modeller med ett inbyggt batteri, som inte kan växlas mellan olika maskiner. Läs mer om de olika systemen här.

Så laddar du ditt nya batteri

Många tror att batterierna ligger och blir urladdade hos återförsäljaren, men våra litium-jon-batterier laddar inte ur av sig själv – de behåller de 30% som de är laddade med vid leveransen. Innan du börjar använd din nya trädgårdsmaskin, ladda batteriet till 80-100% under 30 minuter till 4,5 timmar beroende på vilken batteriserie du har valt.

Hur länge kan man arbeta med maskinen innan det är dags att ladda batteriet?

Det beror på vilken produkt man använder och hur hårt den belastas, men ett tips är att köpa två eller flera batterier så att du kan fortsätta att jobba medan det andra batteriet laddar. Läs mer om våra olika batterisystem här.

Vill du ladda snabbare?

Du fulladdar ditt batteri på mellan 30 minuter till 4,5 timmar beroende på vilken batteriserie du har valt. Vill du att det ska gå snabbare kan du välja en av våra snabbladdare (anpassade för AK och AP-systemet). Man kan även köpa två eller flera batterier som man kan växla mellan så att man slipper vänta medan batteriet laddar.

Påverkas ej av minneseffekten

Kan batterier ha ett minne? Du har kanske hört att vissa batterier kan tappa kapacitet med tiden om de inte laddas ut helt först innan de laddas upp till 100% igen? Detta genom den så kallade ”minneseffekten”, dvs. att de kommer ihåg den senast använda energinivån istället för den fulla kapaciteten. Men det gäller inte våra litium-jon-batterier som endast tappar 1-3% av sin kapacitet per år.

Är det farligt att ladda sitt batteri för länge? Kan det överhettas?

Kan man ladda batteriet under natten utan att det riskerar att överhettas? Även om många batterier blir varma när de laddas, så riskerar inte våra högkvalitativa batterier att överhettas. Inbyggda värmesensorer skyddar nämligen batterierna och avbryter laddningsprocessen om temperaturen blir för hög. Den inbyggda elektroniken sätter dessutom batterierna i viloläge om de inte används under långa perioder, för att skydda mot överurladdning.

Förvara batterierna torrt – och i rätt temperatur

Förvara batterierna i en temperatur som ligger mellan 5-40°C och håll dem borta från yttre påverkan som fukt, regn, samt alltför låga eller höga temperaturer. Varför inte i en källare eller i ett garage?

Låg ljudnivå

Batteriprodukternas låga ljudnivå gör dem perfekta för användning i trädgården utan att störa grannarna.

Lampor visar laddningsnivån – och eventuella fel

De fyra gröna LED-lamporna på batteriet visar hur laddat batteriet är. Fyra gröna lampor betyder 80-100%. Tre lampor betyder 60-80%. Två betyder 40-60% – och en grön lampa betyder att man är nere på 20-40%. Blinkar den sista gröna lampan betyder det att batteriet snart är slut och att det är hög tid att ladda. Är lamporna röda är batteriet antingen för kallt eller för varmt eller har ett funktionsfel. Misstänker man ett funktionsfel kan man prova att ta ut batteriet och sätta in det igen. Blinkar det fortfarande ska man kontakta sin återförsäljare.

Lycka till!

Du kanske också gillar