TIPS & INSPIRATION
Detaljerna som kan maximera din villaförsäljning
Trädgårdstipsen som ökar värdet på din villa

Detaljerna som kan maximera din villaförsäljning

Ska du sälja din villa? Lägg då extra fokus på din trädgård, menar experten. Här är tipsen som kan få igång budgivningen rejält – och vad du ska undvika.

Under sommarhalvåret är suget efter att bo i villa som allra störst. Många drömmer efter en lummig trädgård där barnen kan leka fritt och en uteplats där alla vännerna får plats runt middagsbordet.

Ska du sälja ditt hus är det alltså en god idé att se till att din trädgård är i bra skick.
– Trädgården är en plats för återhämtning där vi vill kunna umgås med familj och vänner. Den ska vara en grön oas, lättskött men ändå vacker. För många är trädgården som ett extra rum under sommarmånaderna där vi grillar och äter våra middagar, säger trädgårdsdesignern Madelene Huber.

För många är det numera en självklarhet att använda sig av homestyling av bostadsrätter och villor för att trissa upp budgivningen. Och genom att tänka på samma sätt med din trädgård kan du sätta igång fantasin hos husspekulanterna – och få ut mer av din försäljning. Det gäller att visa alla möjligheter som finns i trädgården, menar Madeleine Huber.

Precis som vid inomhusstyling handlar det om att ge ett bra första intryck. Se till att sätta ut krukor med säsongens blommor kring entré och uteplats och plocka undan sådant som förstör helhetsintrycket.
– Gräsmattan är a och o. Se till att den är nyklippt och använd trimmer i kanterna så att det ser prydligt ut. Du hittar batteridrivna hjälpredor här. För att få en fin, tät och grön gräsmatta bör man komma igång med klippningen redan i april eller maj. En robotgräsklippare som t.ex. iMOW från STIHL är en god investering om man inte vill använda handklippare.

Nu är det populärt att laga mat utomhus och då kan man ställa fram en grill och arrangera utemöbler för att ge spekulanterna en bild av trädgårdens möjligheter till umgänge. Genom att exempelvis ställa ut ett kubbspel visar du att det finns sociala ytor i trädgården. En sparkcykel, ett minimöblemang för barn eller skottkärra av plast kan visa att det finns utrymme för barnlek.
– Du behöver inte ställa ut många saker, det handlar mer om att visa att det finns möjlighet att anlägga en sandlåda eller placera en gungställning, säger Madelene Huber.

Madeleine Huber som är specialist på att se trädgårdars potential rekommenderar inte att man gör nya anläggningar inför en försäljning. Arbeta istället utifrån de givna förutsättningarna. Finns det en lekstuga som inte använts på några år, ställ fram några barnstolar och krukor med smultron, rabarber eller amerikanska blåbär, eller häng upp en griffeltavla med utomhuskritor.

Har du en kompost kan det var en god idé att visa upp den.
– För en trädgårdsmänniska är komposten trädgårdens hjärta. Men hur man ska visa upp den beror på var den ligger och hur stökigt det är runt omkring. Vill man kan man städa upp lite runt komposten och kanske rulla fram en skottkärra eller sätta i en grep för att visa att den är aktiv. Att ha en kompost visar att man har ett hållbarhetstänk.

Känner du oro över att ditt odlingsland inte växt tillräckligt inför visningen? Inga problem.
– I dag finns det färdiga plantor med tomater, gurka och sallad som man kan plantera i framkanten av odlingslotten. Man kan till exempel sätta sallad i olika färger så att det ser mer färgglatt ut. Sallad kan man också plantera i kruka och placera på uteplatsen, säger Madelene Huber.

Bor du i en nyproducerad villa där trädgården ännu inte vuxit sig lummig, kan du ta hjälp av en trädgårdsarkitekt för att visa potentialen.
– Jag får ofta frågor från människor som vill att man ritar upp ett förslag som sedan kan ingå i försäljningen. Då kan man visa trädgårdens möjligheter och rita upp var man kan plantera odlingsytor, ställa förråd och annat som man vill ha, säger Madeleine Huber.

Lycka till!

Rekommenderade produkter

iMOW® 5 EVO
ROBOTGRÄSKLIPPARE
HSA 60
HÄCKSAX BATTERIDRIVEN

Du kanske också gillar