TIPS & INSPIRATION
12 sätt att bli av med mördarsniglarna
Mördarsniglar skapar problem i trädgården

12 sätt att bli av med mördarsniglarna

Visste du att en mördarsnigel kan lägga uppemot 400 ägg under en sommar? Här är våra bästa tips för att bli av med dem redan på vårkanten – innan de hinner bli för många. Vad sägs om att bygga en ölfälla, sätta upp koppartejp eller varför inte låta en robotgräsklippare göra jobbet?

Gillra ölfällor

Mördarsniglar är förtjusta i öl. Du kan enkelt göra en egen ölfälla av ett juice- eller mjölkpaket med skruvkork. Skruva av korken, häll i lite öl och placera den i en rabatt där det är mörkt och fuktigt. Dessutom slipper du se förpackningen i grönskan. Sniglarna kommer lockas dit av öllukten, krypa in förpackningen och drunkna.

Skaffa ankor

Varför inte låta några ankor gå på snigeljakt i trädgården? De flesta ankor äter gladeligen sniglar. Myskankor är trevliga och låter dessutom inte lika mycket som andra ankor, vilket kan vara tacksamt för grannarna.

Gå på snigeljakt

Använd en sax, en sekatör eller en vass spade och klipp av dem en halv centimeter bakom huvudet.

Sprid ut järnfosfatpellets

Man kan även sprida ut smaksatt järnfosfat i pelletsform glest i trädgården. Det säljs som bekämpningsmedel mot sniglar i olika varianter och är helt ofarligt för barn, husdjur, maskar och insekter. När sniglarna äter pelletsen får de en mättnadskänsla som gör att de slutar äta, drar sig tillbaka och tillslut dör.

Låt robotgräsklipparen göra jobbet

En robotgräsklippare är effektiv mot sniglar. Dessutom finns det teorier om att mördarsniglar ogillar robotgräsklipparslingan och inte gärna korsar den. Undvik att köra din robotgräsklippare på nattetid då många djur är aktiva på natten eller i skymning. Kolla in vår robotgräsklippare iMOW här.

Lägg dem i frysen

Samla ihop sniglarna lägg dem i en plastpåse i frysen. Då gör kylan att de först går in i ett dvalliknande tillstånd innan de dör.

Sätt upp elstängsel

Att sätta upp ett lågt elstängsel runt trädgården stänger ute sniglarna. Därefter går det lättare att bekämpa de som är kvar innanför.

Sprid ut kalk, sågspån och kaffe

Sniglarna kan inte ta sig förbi en barriär av kalk eller sågspån. Sprid ut det runt trädgården och runt växter du vill skydda. Kaffesump tycks också ha en avskräckande effekt. Regnar det försvinner dock effekten.

Sprid ut malda kastanjer

Samlar du in hästkastanjer under hösten kan de malas och läggas ut runt hela trädgården eller runt de rabatter eller odlingar man vill skydda. Sniglarna ogillar kastanjeblandningen och håller sig borta.

Sätt koppartejp på pallkragar och krukor

Ett annat sätt att hålla mördarsniglarna borta utan att behöva döda dem är att sätta koppartejp runt krukor och pallkragar för att förhindra dem att invadera dina odlingar eller favoritväxter. Sniglarnas slem reagerar med koppartejpen och det bildas små elektriska stötar som gör att de hellre vänder istället.

Tag bort löv och fallfrukt

Håll ordning i rabatterna och plocka bort fallfrukt som lockar till sig sniglar. Håll även undan lövhögar och högt gräs, eftersom sniglar gillar att lägga ägg där.

Undvik att vattna på natten

Sniglar trivs extra bra när det är blött. Därför kan det vara bra att vattna på morgonen istället för på kvällen, då de är mest aktiva.

Lycka till!

 

Rekommenderade produkter

iMOW® 5
ROBOTGRÄSKLIPPARE
iMOW® 5 EVO
ROBOTGRÄSKLIPPARE

Du kanske också gillar